Lekárne vlani vydali pacientom 4,8 mil. balení antibiotík, medziročne je to mierny pokles

Lekári upozorňujú na riziko antibiotickej rezistencie a problém s budovaním vlastného imunitného systému.


Lekárne na Slovensku vydali v minulom roku slovenským pacientom 4,8 mil. balení antibiotík. Aj keď v porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o mierny pokles, stále patríme medzi krajiny s vysokým užívaním antibiotickej liečby. Lekári upozorňujú na riziko antibiotickej rezistencie a problém s budovaním vlastného imunitného systému. Slovenská lekárska homeopatická spoločnosť na stretnutí s novinármi upozornila na to, že Slováci v budovaní imunity robia chyby. "Imunita je zodpovedná nielen za to, ako dokážeme zvládať infekcie a vírusy, ktoré napádajú náš organizmus, ale vypovedá aj o jeho celkovej obranyschopnosti, teda o kondícii nášho tela," konštatoval všeobecný lekár a prezident Slovenskej lekárskej homeopatickej spoločnosti Pavol Tibenský. Ako dodal, keď cítime, že na nás ide choroba, obvykle nečakáme štandardné tri dni či sa z nej vyvinie bakteriálna infekcia, alebo je to vírus. Najmä ak ide o deti, mnohokrát podľa neho unáhlene siahneme po antibiotikách.

Nedostatok spánku a pohybu, stres, zlá životospráva súvisiaca s konzumáciou polotovarov, mastných jedál, nedostatočným príjmom minerálov a vitamínov patria medzi najčastejšie chyby, ktoré podľa odborníkov robíme v budovaní vlastného imunitného systému. V zimnom období nedostatočne vetráme domy a byty, prekurujeme ovzdušie a najmä deti zbytočne vrstvíme oblečením a neotužujeme telo. "Tieto chyby následne spôsobujú, že ľudia sú náchylnejší na ochorenia horných dýchacích ciest a v dôsledku slabej imunity nás môže ohroziť aj obyčajné prechladnutie či nádcha," uviedol Tibenský.

Pri výbere liekov sa podľa prieskumu agentúry 2 Muse, s.r.o. riadime niekoľkými atribútmi. Najdôležitejšia je účinnosť lieku a dobrá predchádzajúca skúsenosť. Ceníme si rýchly nástup účinku a pozeráme sa na to, či liek nezaťažuje náš organizmus, aké má vedľajšie účinky a predovšetkým uprednostňujeme prírodné zloženie lieku. Až 44 % Slovákov sa stretlo s odporúčaním homeopatických liekov zo strany lekára alebo lekárnika.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk