Životné poistenie - na čo treba prihliadať, aby ste si ho nastavili správne 1. časť

Životné poistenie je zložitý produkt, pre ktorý sa človek rozhoduje len párkrát za život. Ak si ho kúpi, zaviaže sa poisťovni platiť poistné na desiatky rokov dopredu, zvyčajne až do dôchodku. Preto by si mal dobre premyslieť komu zverí poistnú ochranu svojho života a tiež svojej rodiny. Lebo nejde len o neho.

Ak si človek chce vybrať aká životná poistka je pre neho vhodná, nie je to jednoduché. Informácie o životných poistkách nájdete na weboch poisťovní, online sa však nepredávajú. Preklikávať medzi stránkami desiatok poisťovní sa však každému nechce. Môžete do jednotlivých poisťovní zavolať, ale cez telefón vám aj tak žiadnu záväznú ponuku nedajú. Tvrdia, že je dôležité sa pred podpisom zmluvy poradiť s odborníkmi. V tom majú pravdu.
 

Webové porovnávače

Ak nemáte čas ani chuť stretávať sa s poistným maklérom či s finančným poradcom, môžete skúsiť webové porovnávače. Tam si vyplníte údaje o sebe ako vek, zamestnanie a poistnú dobu a systém vám vypľuje rebríček poisťovní s ponukami. Zvyčajne musíte vyplniť aj svoj telefón či mail, inak sa vám porovnanie nezobrazí.

Ak to urobíte, do niekoľkých dní sa vám ozve poisťovací agent. Takže opäť vás čaká stretnutie s ním alebo cesta na pobočku poisťovne. POISTOVNE.sk vám preto ponúkajú základné rady ako si správne nastaviť životnú poistku.
 

Aj v životných poistkách sú značné rozdiely

Pred výberom životnej poistky by si mal človek uvedomiť základné rozdiely medzi rizikovým životným poistením, kapitálovým a investičným životným poistením.

V kapitálovom životnom poistení si klient nastaví poistnú sumu, ktorú dostane na konci poistenia. Táto suma je fixná. „Klient si môže dojednať poistnú sumu na takzvané dožitie, čo je v podstate forma sporenia do budúcnosti,“ vysvetľuje Dalibor Mihalkin, hovorca Komunálnej poisťovne. Poistnú sumu je možné dojednať aj pre prípad smrti, čo je suma, ktorou zabezpečí svojich pozostalých.

Rizikové životné poistenie, tiež pokrýva rôzne riziká, ale neobsahuje sporiacu ani investičnú zložku. Slúži k zabezpečeniu blízkych v prípade smrti poisteného, ako aj k zaisteniu poisteného v prípade, že mu úraz alebo choroba znemožní pracovať alebo spôsobí trvalé následky.

Oba typy poistení sú vhodné pre klientov, ktorí majú úver alebo chcú zabezpečiť rodinu pred výpadkom príjmu,“ vysvetľuje Daniela Tomášková, tlačová hovorkyňa NN Životnej poisťovne.

V prípade investičných poistiek človek okrem poistenia rizík časť peňazí aj investuje zvyčajne do podielových fondov. Preto okrem zisku z investovania znáša aj stratu, ak by investičná stratégia nevyšla. To je značná nevýhoda. Navyše sú pri tomto type poistenia aj poplatky pri investovaní. Komunálna poisťovňa však garantuje vyplatenie poistnej sumy v prípade smrti, aj keby klientovo investičné portfólio v danom momente prerobilo.

Čo treba zohľadniť

Pri uzatváraní životného poistenia treba podľa odborníkov zohľadniť niekoľko faktorov ako napríklad výdavky na každodenný život, výšku všetkých záväzkov, ostatné príjmy v rodine, výšku úspor. „Dôležité je tiež poistné sumy prispôsobiť svojej aktuálnej životnej úrovni, aby sa zabezpečilo dostatočné krytie, a zároveň klient platil len za to, čo skutočne potrebuje,“ dodáva D. Mihalkin.

V životnom poistení je možné voliť si množstvo premenných, napríklad si nastaviť rôzne poistné sumy pri každom riziku, poistné obdobie alebo si vybrať zo širokej palety pripoistení. Zložitosť životného poistenia nie je samoúčelná. „Treba ho prispôsobiť na mieru každého klienta, a preto musí umožňovať vysokú mieru flexibility a variability,“ vysvetľuje D. Tomášková.

Každý by mal pri výbere poistky zvážiť aj svoje osobné potreby. Napríklad to, či je aktívny športovec alebo má rizikové zamestnanie, koľko má rokov, aké sú jeho finančné možnosti a očakávania. „Dôležité pre nás je poznať dôvod, prečo klient poistenie uzatvára. Typické je napríklad zabezpečenie rodiny či šetrenie do budúcnosti, ale aj potreba zabezpečiť krytie úveru, hypotéky či lízingu,“ dodáva D. Mihalkin.

Zmena pracovných či zdravotných podmienok človeka alebo presťahovanie sa z bytu do domu spojené s vyššiou hypotékou, prípadne narodenie detí, to všetko by malo byť odzrkadlené v zložení životnej poistky.

V pokračovaní sa dočítate, ako si treba vybrať poistnú sumu a nastaviť optimálnu dobu poistenia.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk