Kto je zodpovedný za škody spôsobené jazdou na elektrickej kolobežke?

Elektrické kolobežky sa tešia obľube aj na Slovensku. Ľudia, ktorí na nich jazdia, sú podľa súčasnej legislatívy považovaní za chodcov a môžu tak na kolobežke jazdiť aj po chodníku. Zmeniť by to mala novela zákona o cestnej premávke.

7570
Novelu navrhlo Ministerstvo vnútra SR a schválil ju už aj parlament. Podľa nej bude jazda kolobežiek s prídavným motorčekom na chodníkoch obmedzená a ich používatelia dostanú status vodičov nemotorových vozidiel, aký majú napríklad aj cyklisti.

Podľa schválenej novely by mali ľudia jazdiť na elektrických kolobežkách na chodníku iba rýchlosťou chôdze a na ceste musia dodržiavať všetky pravidlá cestnej premávky. Kolízie elektrokolobežiek sa potom budú posudzovať ako dopravné nehody a v prípade porušenia pravidiel by mohli ich používatelia dostať blokovú pokutu. Často sa totiž stávalo, že kolobežky jazdili po chodníkoch príliš rýchlo a svojou jazdou ohrozovali chodcov.

Podľa celoštátneho zväzu nemeckého poisťovníctva (GDV) predstavuje kolízia s kolobežkou pre chodca silu okolo 150 kg, čo sa dá prirovnať k 6 baleniam cementu. Pre staršie osoby ale aj deti môže kolízia znamenať potenciálne zranenie s dlhodobými následkami.

Kto zodpovedá za škodu, ktorú spôsobíte jazdou na elektrickej kolobežke

V prípade, že kolíziu elektrickej kolobežky s chodcom na chodníku zavinil jej používateľ, za škodu, ktorá chodcovi vznikla, zodpovedá on. Rovnako tak v prípade, ak dôjde k zrážke s vozidlom a vinníkom nehody je vodič elektrickej kolobežky. „V prípade, že majiteľ kolobežky má uzatvorené poistenie domácnosti, v rámci poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti má poistené aj škody na zdraví či majetku, ktoré spôsobí svojou jazdou. Škodu v takom prípade za neho uhradí poisťovňa,“ hovorí Pavol Pastír z oddelenia poistenia zodpovednosti UNIQA poisťovne. Poistenie platí nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Týka sa teda aj prípadu, ak by ste jazdou na prenajatej elektrickej kolobežke v niektorej európskej metropole niekoho zranili alebo spôsobili nehodu.

Ak by príčinou nehody bol zlý technický stav kolobežky, niesol by zodpovednosť za zanedbanú údržbu predovšetkým majiteľ alebo prevádzkovateľ týchto elektrických kolobežiek.
 

Čo robiť, ak Vám elektrickú kolobežku ukradnú z domu alebo pivnice

Elektrická kolobežka je rovnako ako bicykel a všetky športové potreby automaticky poistením krytá v poistení zariadenia domácnosti. Poisťovne však pri odškodnení rozlišujú, či zmizla priamo z bytu/domu alebo z pivníc a garáží, ktoré sa nachádzajú. Viac si o tom prečítajte v článku: Bicykle sa stále kradnú vo veľkom, miznú aj z garáží.

Vyberáme z poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk