Ako treba poistiť dom, v ktorom bývate aj podnikáte?

Ak chcete v dome podnikať, napríklad otvoríte si v suteréne malý obchodík, či pedikúru a zároveň v ňom bývate, akým spôsom treba nehnuteľnosť poistiť? Oslovili sme viacero poisťovní a v každej sú iné podmienky.



Poistenie bytu alebo domu, ktorý slúži na podnikanie


Ako je to v prípade, keď v jednej časti domu bývate a v druhej podnikáte? Môžete mať napríklad predajňu vo svojom rodinnom dome. V takýchto prípadoch sa treba informovať u viacerých poisťovní a urobiť si prehľad o možnostiach. „Naši klienti majú v poistení majetku a zodpovednosti za škodu občanov možnosť poistiť aj rodinné domy, v ktorých sa podniká na ploche menšej ako 50 %. Avšak, ak klient podniká na ploche väčšej ako 50 %, nehnuteľnosť je potrebné poistiť prostredníctvom podnikateľského produktu,“ odpovedala nám Silvia Nosková Iliášová, PR manažérka a hovorkyňa KOOPERATIVA poisťovne, a.s.

Katarína Kukurová z Generali tvrdí, že ich poisťovňa ponúka personálne poistenie majetku, ktoré sa vzťahuje aj na nehnuteľnosť, v rámci ktorej je na podnikateľské účely využívaných maximálne 25 % podlahovej plochy z celkovej plochy nehnuteľnosti.

Podľa Heleny Kanderkovej z Allianzu dom, ktorý je určený na bývanie a jeho vlastníkom je fyzická osoba, je u nich možné poistiť štandardne poistením nehnuteľnosti v jednom ich produkte, teda na rodné číslo vlastníka, a to aj v prípade, ak časť domu je využívaná na podnikateľské účely, napríklad ako kaderníctvo, masážny či kozmetický salón. „Výnimkou sú podnikateľské činnosti vykonávané v dome, ktoré sú vo výluke, ako krčma, nočný podnik, herňa a podobne. Taktiež je možné štandardným poistením nehnuteľnosti poistiť dom, ktorý je vedený na firmu, avšak výrobná činnosť sa nerealizuje priamo v dome, slúži len ako adresa spoločnosti, respektíve administratívne centrum, ale dom je určený primárne na bývanie.“


 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk