Odporúčané a povinné revízie v rodinnom dome. Viete, čo ste povinný kontrolovať?

Doteraz ste bývali v byte, kde sa o všetky potrebné revízie staral správca a teraz ste sa presťahovali do rodinného domu. Všetky potrebné revízie sú odteraz na vašich pleciach. Prečítajte si, na čo netreba zabudnúť.

burst-ohen

Ak by ste ich povinné kontroly zanedbali, v prípade požiaru by bol z toho poriadny problém. Poisťovňa bude od vás revíznu správu samozrejme žiadať, aby sa uistila, že ste si svoje povinnosti splnili.

Potvrdenia si odkladajte

Ak bývate v byte, zvykne sa o všetky tieto veci starať správca; samozrejme ak máte napríklad vlastný kotol na teplú vodu a kúrenie, potrebujete na revíziu pamätať. Poistený je povinný dodržiavať všeobecne záväzné predpisy a technické normy upravujúce požiadavky požiarnej bezpečnosti; to znamená, že všetky vykurovacie telesá musia byť udržiavané a pravidelne kontrolované poverenou osobou. „O kontrole musí mať poistený aj hodnoverný doklad. Ak totiž vznikne požiar, pre uplatnenie poistného plnenia je dôležité určiť príčinu a okolnosti vzniku požiaru,“ vysvetľuje Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie z Odboru firemnej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne, a.s.

Ak majiteľ rodinného domu nechce nič zanedbať, mal by pamätať na revíziu komína (1x ročne), kotla (1x ročne), bleskozvodu (1x za 4 roky) a elektroinštalácie (1x za 5 rokov).

Čestné vyhlásenie vám nepostačí

V prípade novostavby s komínom je pri kolaudácii nutné mať revíznu správu komína a dymovodu od kominára, pričom je potrebná aj pre poisťovňu. „Novela zákona o ochrane pred požiarmi ukladá majiteľom domu s komínom povinnosť uskutočniť revíziu komínov aj dymovodov s napojeným vykurovacím telesom minimálne raz ročne, pričom čestné vyhlásenie o tom, že ste si komín vyčistili sami, nie je postačujúce. Poisťovňa vyžaduje potvrdenie o revíznej kontrole od kominára,“ hovorí Katarína Kukurová, špecialistka externej a internej komunikácie Generali Poisťovne, a. s. Údržbu kotlov, komínov a ďalších zariadení je však nevyhnutné zveriť odborníkom, keďže ide o činnosti vyžadujúce si odbornú spôsobilosť, prípadne osobitné oprávnenie.

Poisťovňa štandardne skúma príčinu a rozsah škody. „Pri všetkých poistných udalostiach sú dôležité okolnosti ich vzniku, hlavne či ich príčina nespočíva v zanedbanom alebo nevhodnom technickom stave daného zariadenia, od ktorého vznikla škoda,“ tvrdí Kukurová.
Poisťovňa žiada správu o požiari aj od Hasičského a záchranného zboru. „Ak komín alebo vykurovacie teleso neboli pravidelne udržiavané a vznikol požiar, poisťovňa skúma, či priamou príčinou vzniknutého požiaru bol práve zlý stav komína alebo vykurovacieho telesa a v takom prípade môžeme poistné plnenie znížiť alebo zamietnuť,“ dodáva Kanderková.

Ďalším zdrojom požiaru môžu byť napríklad aj fotovoltické články. Montáž a zapojenie fotovoltiky zverte do rúk profesionálom. Ak by sa preukázalo, že požiar zapríčinilo zariadenie, ktoré  nespĺňalo legislatívne požiadavky alebo bolo namontované neodborne, môže byť preplatenie škody zo strany poisťovne krátené alebo zamietnuté.
 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk