Prezident USA je presvedčený, že vyhrá colnú vojnu s Európou

Trumpova administratíva sa pre subvencie Airbusu chystá v piatok uvaliť clá na tovary z EÚ v hodnote 7,5 mld. USD.


Americký prezident Donald Trump vyjadril presvedčenie, že USA nemôžu prehrať v colnej vojne s Európskou úniou. Vyjadril sa tak v čase, keď sa pripravuje uvaliť clá na tovary z EÚ v hodnote 7,5 mld. USD. Trumpova administratíva plánuje uplatniť tieto sankčné clá od piatka po tom, ako Svetová obchodná organizácia (WTO) dospela k záveru, že európsky výrobca lietadiel Airbus dostal nelegálne subvencie. Trump vyhlásil, že USA nemôžu prehrať colnú vojnu s EÚ, pretože nerovnováha v obchodnej bilancii je veľmi vysoká.

Na problematiku obchodného deficitu USA voči EÚ sa Trump sústredil počas stredajšej schôdzky s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom. Taliansky prezident uviedol, že napätie v obchodnej oblasti neprospeje nikomu a clá označil za "kontraproduktívne". WTO dala formálne zelenú pre to, aby USA uvalili clá pre subvencie Airbusu, ale Európska únia na pôde WTO dosiahla víťazstvo v podobnom prípade, ktorý rieši nelegálne subvencie americkému producentovi lietadiel Boeing. Rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie o možných protiopatreniach EÚ je však ešte mesiace vzdialené.

Mattarella obe strany vyzval, aby sa pokúsili svoje spory vyriešiť. "O šesť mesiacov môžu prísť clá súvisiace so subvenciami pre Boeing," upozornil taliansky prezident. "Ide len o preteky medzi clami," dodal.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk