Európsky orgán práce začína svoju činnosť

Spolu s predsedom Európskej komisie sa na slávnostnom otvorení v Bruseli zúčastní slovenský premiér Peter Pellegrini, keďže členské štáty za sídlo orgánu vybrali Bratislavu.


Slávnostnou inauguráciou a prvým zasadnutím správnej rady začína v stredu fungovať Európsky orgán práce (ELA). Svoju činnosť začal po dvoch rokoch od toho, ako predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker myšlienku zriadiť takýto orgán oznámil vo svojej správe o stave Únie za rok 2017 prednesenej Európskemu parlamentu. Spolu s predsedom EK Junckerom sa na slávnostnom otvorení v Bruseli zúčastní slovenský premiér Peter Pellegrini, keďže členské štáty za sídlo orgánu vybrali Bratislavu.

"Európsky orgán práce je základným pilierom nášho úsilia o spravodlivé, účinné a vymáhateľné pravidlá EÚ v oblasti práce," uviedol v tlačovej správe predseda EK Juncker. Pracovníkom i zamestnávateľom bude ELA podľa neho poskytovať lepšie informácie o ich právach a povinnostiach. Vnútroštátne orgány zas bude podporovať pri ich cezhraničných činnostiach. "Priamo tak bude podporovať milióny Európanov, ktorí žijú alebo pracujú v inom členskom štáte, ako aj milióny podnikov v EÚ s cezhraničnou pôsobnosťou," tvrdí šéf EK.

Správnu radu ELA tvoria zástupcovia členských štátov, EK, sociálnych partnerov na úrovni EÚ, Európskeho parlamentu, ako aj pozorovatelia z Islandu, Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska a iných agentúr EÚ pôsobiacich v oblasti zamestnanosti a sociálnych vecí. Na svojom prvom zasadnutí 17. októbra prijmú rozhodnutia potrebné na začatie fungovania orgánu a prerokujú svoje stanoviská k počiatočnému pracovnému programu.

Rada ministrov pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti 13. júna 2019 odhlasovala, že ELA bude sídliť v Bratislave. Hlavné mesto Slovenska tak zvíťazilo nad cyperskou Nikóziou, bulharskou Sofiou a lotyšskou Rigou, ktoré sa taktiež uchádzali o sídlo ELA. Sídliť má v budove na Landererovej 12 v centre Bratislavy. Pre zamestnancov agentúry vláda pripravuje asistenčnú službu, ktorá im pomôže s vybavovaním rôznych úradných záležitostí.

Minister práce Ján Richter pritom pri potvrdzovaní kandidatúry Bratislavy skonštatoval, že zavážiť pri rozhodovaní o umiestnení ELA by mohol aj fakt, že Slovensko je poslednou krajinou z veľkej vlny rozširovania únie v roku 2004, ktorá je zároveň členom eurozóny aj schengenu, bez európskej agentúry či inštitúcie na svojom území.
 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk