Parlament schválil zvýšenie platby za poistencov štátu do konca tohto roka na 5 percent

Zvýšenie platieb za poistencov štátu súvisí s dohodou rezortov zdravotníctva a financií na dofinancovaní zdravotníctva vo výške 90 miliónov eur.


Platba za poistencov štátu sa na posledné dva mesiace tohto roka zvýši zo súčasných 3,44 percenta na 5 percent. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu, ktorý pri hlasovaní o novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov schválil parlament. "Percento sadzby sa stanovuje vzhľadom na potreby dodatočného dofinancovania sektora podľa vývoja ekonomiky a aktualizovanej prognózy na rok 2019," uvádza sa v zdôvodnení predloženia pozmeňujúceho návrhu.

Ministerstvá zdravotníctva a financií sa dohodli na dofinancovaní zdravotníctva vo výške 90 miliónov eur. Ministerstvo zdravotníctva zároveň pripravilo memorandum medzi dotknutými stranami. "Obsahom je, že dofinancovaná suma získaná zvýšením percenta za poistencov štátu sa použije výhradne na úhradu poskytovania zdravotnej starostlivosti s dodržaním zachovania sociálneho zmieru," informovala šéfka rezortu Andrea Kalavská.

Ako ďalej uviedla ministerka zdravotníctva, bojuje za pacientov, aby mali lieky bez doplatku, dostupnú zdravotnú starostlivosť a najnovšie prístroje, čo stojí veľké peniaze. "Treba si uvedomiť, že lekár je najdrahší v tomto systéme," uviedla šéfka rezortu. Skladať sa na sumu 90 miliónov eur budú podľa Kalavskej aj ostatné ministerstvá. "Ja som ponúkla, že zoberieme z rozpočtovej kapitoly ministerstva zdravotníctva až 6 miliónov eur, čiže nebudú odmeny, nebude nič," avizuje ministerka zdravotníctva.

"Na základe memoranda uvoľníme do konca tohto roka dohodnutých 90 miliónov eur na dofinancovanie zdravotníctva. Som rád, že po týždňoch rokovaní sa táto téma uzavrela. Na podpise memoranda som trval, pretože nechcem, aby sa téma zdravotníctva zneužívala pred voľbami," uviedol po dohode minister financií Ladislav Kamenický. Dohodnutá suma je podľa neho výsledkom rokovaní a sú v nej zohľadnené všetky reálne požiadavky a zároveň možnosti rozpočtu verejnej správy.
 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk