Eurozóna sa dohodla na spoločnom rozpočte, Slovensko môže získať až pol miliardy eur

V nasledujúcom rozpočtovom období rokov 2021 až 2027 bude môcť Slovensko čerpať okrem zdrojov z tradičného rozpočtu Európskej únie aj stovky miliónov zo spoločného rozpočtu krajín eurozóny. Využiť ich pritom bude môcť aj v bohatších regiónoch.


Slovensko bude môcť v nasledujúcom rozpočtovom období Európskej únie čerpať okrem klasických eurofondov aj ďalšie stovky miliónov eur zo spoločného rozpočtu krajín eurozóny. Ministri financií krajín platiacich eurom sa totiž na svojom stredajšom rokovaní dohodli na základných parametroch takzvaného rozpočtového nástroja pre konvergenciu a konkurencieschopnosť, ktorého celková kapacita by na roky 2021 až 2027 mala predstavovať zhruba 17 miliárd eur.

„Slovensku sa podarilo obhájiť viaceré dôležité podmienky, čo v praxi znamená, že v rokoch 2021 až 2027 budeme môcť dodatočne k ostatným fondom Európskej únie využiť takmer pol miliardy eur,“ informuje rezort financií. Tieto prostriedky budú pritom podľa ministerstva určené na podporu domácich reforiem a investícií a budú ich môcť využívať aj rozvinutejšie slovenské regióny, ktorým nie sú sprístupnené štrukturálne fondy.

Euroskupina sa podľa informácií uverejnených Radou Európskej únie zároveň dohodla, že pri alokácií prostriedkov z rozpočtu bude rozhodujúca veľkosť krajiny a jej potreba konvergencie. Zohľadní sa pritom ako počet obyvateľov, tak aj úroveň hrubého domáceho produktu. Na rozdiel od kohéznych fondov však budú určené pre všetky krajiny eurozóny. Každá krajina totiž dostane späť minimálne 70 % zdrojov, ktoré do rozpočtu vloží.

Ako uviedol predseda Euroskupiny Mário Centeno, ďalším rozdielom rozpočtu eurozóny oproti klasickým eurofondom bude jeho väčšia flexibilita. Až 20 % zdrojov sa totiž bude môcť použiť v závislosti od konkrétnych potrieb jednotlivých krajín. Zároveň platí, že pri využívaní zdrojov zo spoločného eurozónového rozpočtového nástroja budú musieť jednotlivé štáty zabezpečiť kofinancovanie v objeme 25 %.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk