Euroskupina rokuje o rozpočte eurozóny, pre Slovensko môže priniesť stovky miliónov eur

Ak sa ministri financií eurozóny dohodnú na rozpočtovom nástroji pre konvergenciu a konkurencieschopnosť, Slovensko by podľa ministra financií Ladislava Kamenického mohlo dostať milióny eur aj na rozvoj regiónov, kam sa eurofondy nedostanú.


Spoločný rozpočtový balík krajín eurozóny by sa mohol priblížiť k realite. Práve ten bude totiž jednou z kľúčových tém stredajšieho rokovania ministrov financií eurozóny v Luxemburgu. Eurokomisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici pritom verí, že sa krajiny eurozóny dohodnú. Tvrdí, že by to bol dobrý signál, ale nie koniec príbehu. Ministri sa totiž momentálne bavia o rozpočtovom nástroji pre konvergenciu a konkurencieschopnosť, ktorý má byť súčasťou rozpočtu Európskej únie a zatiaľ nie skutočným rozpočtom krajín eurozóny.

Podľa Moscoviciho je úlohou šéfa Euroskupiny Mária Centena, aby všetky krajiny priviedol k dohode. „Ale myslím si, že sme blízko k dohode. V Európe potrebujeme mať efektivitu, spoločné pravidlá, ale potrebujeme tiež solidaritu,“ povedal v stredu po príchode na rokovanie Euroskupiny v Luxemburgu.

Podľa slovenského ministra financií Ladislava Kamenického by dohoda na rozpočte eurozóny znamenala pre Slovensko dobré správy. „Praktické dôsledky sú také, že Slovensko by mohlo získať ďalších niekoľko sto miliónov eur na rozvoj konkurencieschopnosti,“ povedal v stredu v Luxemburgu. Navyše by sa podľa neho tieto prostriedky mohli využiť aj v silnejších regiónoch Slovenska, kde to peniaze z eurofondov neumožňujú. Podľa Kamenického je pritom ambícia dosiahnuť dohodu na tomto nástroji ešte predtým, ako sa bude riešiť viacročný finančný rámec Európskej únie.

Ministri financií eurozóny sa však na aktuálnom rokovaní majú baviť aj o hospodárskej situácii v menovej únii, ako aj brexite. Podľa Kamenického cítiť hospodárske oslabenie aj na Slovensku predovšetkým cez spomalenie nemeckej ekonomiky. Viac o situácii v eurozóne podľa ministra napovie aj správa, ktorú má na rokovanie Euroskupiny priniesť eurokomisár Moscovici. „Na základe toho sa budeme baviť, či sú nutné nejaké opatrenia do budúcnosti, ktoré by mohli pomôcť ekonomike eurozóny,“ dodal.

V súvislosti s brexitom sa zase očakáva vystúpenie predsedu Európskej komisie Jeana Clauda Junckera v europarlamente. „Predpokladám, že povie, že návrh dohody zo strany Európskej únie je na stole a na rade je momentálne Veľká Británia. Samozrejme samotný brexit môže mať vplyv aj na ekonomiku Slovenska. Dopady sú ťažko vyčísliteľné, ale určite to môže zasiahnuť aj hospodársky rast slovenskej ekonomiky,“ povedal Kamenický.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk