Záujem o druhý dôchodkový pilier láme rekordy

Od začiatku tohto roka roka do konca septembra vstúpilo do sporivého piliera takmer 60,3 tisíc ľudí, čo je takmer o tretinu viac ako za január až september minulého roka.


O vstup do druhého dôchodkového piliera je čoraz väčší záujem. Od začiatku tohto roka roka do konca septembra vstúpilo do sporivého piliera takmer 60,3 tisíc ľudí. "V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast takmer o tretinu," informovala v tlačovej správe Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS). Počas celého minulého roka pritom počet sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri stúpol takmer o 62 tisíc. Vstup do druhého piliera je dobrovoľný, môžu doň vstúpiť osoby mladšie ako 35 rokov, následne však sporiteľ už svoje rozhodnutie nemôže zmeniť a účasť je povinná.

V druhom pilieri si na dôchodok ku koncu septembra sporilo 1 milión 556 tisíc ľudí, ktorí mali na účtoch v dôchodkových spoločnostiach spolu takmer 9 miliárd 85 miliónov eur. Slováci si však podľa ADSS stále sporia konzervatívne. "Podiel úspor v rizikovejších negarantovaných fondoch síce rastie, no stále je pod svojím potenciálom. Ďalšou výzvou je zvyšovanie objemu dobrovoľných príspevkov. Aj malé sumy, ak sú odkladané pravidelne a dlhodobo, dokážu výrazným spôsobom zvýšiť dôchodok,“ uviedol predseda Predsedníctva ADSS Miroslav Kotov. V garantovaných dôchodkových fondoch sa totiž nachádza 73,6 percenta úspor a v negarantovaných fondoch zvyšných 26,4 percenta objemu majetku.

Konzervatívne dôchodkové fondy pritom od začiatku tohto roka zhodnotili majetok klientov dôchodkových správcovských spoločností o 1,40 % až 8 %, kým indexové fondy o 17 % až 19,67 %. V akciových fondoch zhodnotenie od začiatku tohto roka dosiahlo 8,77 % až 17,79 %, a v zmiešaných fondoch 8,41 %, resp. 11,25 %.

Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera sa od začiatku budúceho roka zvýši zo 4,75 % na 5 % hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO). Každoročný nárast príspevkovej sadzby o 0,25 percentuálneho bodu, ktorý sa začal od roku 2017, bude pokračovať až do roku 2024, kedy sadzba dosiahne 6 % z vymeriavacieho základu sporiteľa. Sadzba poistného na starobné poistenie do prvého, priebežného dôchodkového piliera sa zároveň v tomto období adekvátne znižuje tak, aby v súčte so sadzbou povinných príspevkov do druhého piliera zostala vo výške 18 % z vymeriavacieho základu.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk