Záujem o druhý dôchodkový pilier láme rekordy

Od začiatku tohto roka roka do konca septembra vstúpilo do sporivého piliera takmer 60,3 tisíc ľudí, čo je takmer o tretinu viac ako za január až september minulého roka.


O vstup do druhého dôchodkového piliera je čoraz väčší záujem. Od začiatku tohto roka roka do konca septembra vstúpilo do sporivého piliera takmer 60,3 tisíc ľudí. "V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast takmer o tretinu," informovala v tlačovej správe Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS). Počas celého minulého roka pritom počet sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri stúpol takmer o 62 tisíc. Vstup do druhého piliera je dobrovoľný, môžu doň vstúpiť osoby mladšie ako 35 rokov, následne však sporiteľ už svoje rozhodnutie nemôže zmeniť a účasť je povinná.

V druhom pilieri si na dôchodok ku koncu septembra sporilo 1 milión 556 tisíc ľudí, ktorí mali na účtoch v dôchodkových spoločnostiach spolu takmer 9 miliárd 85 miliónov eur. Slováci si však podľa ADSS stále sporia konzervatívne. "Podiel úspor v rizikovejších negarantovaných fondoch síce rastie, no stále je pod svojím potenciálom. Ďalšou výzvou je zvyšovanie objemu dobrovoľných príspevkov. Aj malé sumy, ak sú odkladané pravidelne a dlhodobo, dokážu výrazným spôsobom zvýšiť dôchodok,“ uviedol predseda Predsedníctva ADSS Miroslav Kotov. V garantovaných dôchodkových fondoch sa totiž nachádza 73,6 percenta úspor a v negarantovaných fondoch zvyšných 26,4 percenta objemu majetku.

Konzervatívne dôchodkové fondy pritom od začiatku tohto roka zhodnotili majetok klientov dôchodkových správcovských spoločností o 1,40 % až 8 %, kým indexové fondy o 17 % až 19,67 %. V akciových fondoch zhodnotenie od začiatku tohto roka dosiahlo 8,77 % až 17,79 %, a v zmiešaných fondoch 8,41 %, resp. 11,25 %.

Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera sa od začiatku budúceho roka zvýši zo 4,75 % na 5 % hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO). Každoročný nárast príspevkovej sadzby o 0,25 percentuálneho bodu, ktorý sa začal od roku 2017, bude pokračovať až do roku 2024, kedy sadzba dosiahne 6 % z vymeriavacieho základu sporiteľa. Sadzba poistného na starobné poistenie do prvého, priebežného dôchodkového piliera sa zároveň v tomto období adekvátne znižuje tak, aby v súčte so sadzbou povinných príspevkov do druhého piliera zostala vo výške 18 % z vymeriavacieho základu.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk