Zmeny v liekovej politike vyjdú pacientov draho, tvrdí Asociácia na ochranu práv pacientov

Celkový dopad bude podľa AOPP citeľný na pacientov v obzvlášť senzitívnych oblastiach ako onkológia, neurológia, diabetes či psychiatria.


Zmeny v liekovej politike vyjdú pacientov draho, Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) o tom informovala na tlačovom brífingu. Ako uviedla, ministerstvo zdravotníctva chce zmeny uskutočniť ešte pred voľbami, okrem revízie úhrad je to aj pripravovaná zmena zákona, ktorá obmedzí možnosť kompenzovať doplatky za lieky. "Celkový dopad bude citeľný na pacientov v obzvlášť senzitívnych oblastiach ako onkológia, neurológia, diabetes či psychiatria," informovala prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Prvé dôsledky sú podľa asociácie citeľné už od 1. októbra tohto roka, a to najmä pre pacientov v oblastiach onkológie, onko-hematológie a reumatoidnej artritídy. "Doplatky za balenia liekov sa zvýšia o niekoľko desiatok eur za balenie. V hraničnom prípade onko-hematológie (rakoviny krvi) až na 2 166 eur za balenie," konštatoval viceprezident AOPP Dominik Tomek. Ministerstvo zdravotníctva ešte pracuje na revízii úhrad liekov k januáru, na základe predbežných analýz podľa Tomeka hrozí navyšovanie doplatkov opäť v oblasti neurológie, a to pre pacientov s epilepsiou, ale aj sklerózou multiplex.

Tento proces sa podľa asociácie opakuje druhý rok a zatiaľ sa vždy podarilo dosiahnuť kompromis, teraz však začína zlyhávať. "Ak budú všetky tieto zmeny v úhradách aj doplatkoch platné, zhoršia dostupnosť liekov pre slovenských pacientov. Slovensko a celá Európa začína zápasiť s nedostupnosťou niektorých liekov, jedna z príčin je aj zlá alebo nevhodná regulácia v oblasti úhrad za lieky," informoval viceprezident AOPP. Ako Tomek konštatoval, asociácia chápe výchovný efekt doplatku, ktorý upozorní na fakt, že žiadny liek nie je zadarmo. Sú však podľa neho prípady, kedy je doplatok neakceptovateľný z medicínskych aj sociálnych dôvodov.

"Boli by sme veľmi radi, keby došlo k takým dohodám, aby slovenský pacient nemusel zháňať lieky za hranicami. Základom každej liečby je duševná pohoda a vyrovnanosť pacienta a dôvera v zdravotný systém," dodala Mária Lévyová. AOPP podľa jej prezidentky chce, aby sa pacient dostal k adekvátnej liečbe a mal právo na život.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk