Škody na majetku rastú najmä pre výkyvy počasia. Poisťovni ich hláste čo najskôr

Plné ruky práce s množstvom škodových udalostí. Počas posledných mesiacov sme zaznamenali v poisťovni Groupama zvýšený počet škôd v poistení domácností a nehnuteľností Bezpečný domov.


Tohtoročné extrémy počasia priniesli omnoho viac škôd, ako tomu bolo v predošlom roku. „Za posledné 3 mesiace tohto roka sme zaznamenali množstvo búrok, ktoré boli sprevádzané silným dažďom a vetrom, údermi bleskov či krupobitím. To sa prejavilo aj na majetku klientov, ktorý zostal po búrkach poškodený,“ vysvetľuje hovorca poisťovne Groupama, Ivan Bobošík.
 

Môže za to počasie

Poisťovňa vo zvýšenej miere riešila s klientmi poškodenie majetku najmä z rizík úder blesku, atmosférické zrážky, povodeň či záplava. Takéto výkyvy počasia nepríjemne prekvapili mnohých. „Najčastejšie nám naši klienti hlásili poškodenie majetku na záhrade, závlahové systémy, oplotenie, satelity, či zatečenie na stenách. Po údere blesku to boli zase televízory, set-top boxy, chladničky a iné,“ hovorí Darina Fabián Csóková, vedúca právneho oddelenia, likvidácie a servisných činností. Klienti okrem spomínaných škôd hlásili aj popadané stromy, vytopené pivnice či poškodenú strešnú krytinu. Klientom odporúčame, aby škody hlásili poisťovni čo najskôr. Môžu tak urobiť e-mailom alebo telefonicky na Call centre. Ak to situácia umožňuje, klienti by nemali odstraňovať škody až kým nedôjde k obhliadke zo strany poisťovne. Ak to napríklad z bezpečnostných či hygienických dôvodov možné nie je, škody je možné odstrániť, ale treba ich dôkladne zdokumentovať.

Predvídajte, chráňte tak svoj majetok

Aj v prípade silných búrok a víchric však klienti môžu aspoň čiastočne ochrániť svoj majetok. „K základným opatreniam patrí určite prepäťová ochrana. Ak ju klient nemá, mal by povyťahovať z elektriny všetky spotrebiče. Treba pozatvárať všetky okná, dvere či ventilácie. Prievan vo vnútri tiež môže narobiť škody. Ak je vydaná výstraha pred prívalovými dažďami, treba myslieť aj na priestory mimo domácnosti, ochrániť hodnotné veci, ktoré by mohlo zatopiť, napríklad v pivnici či v garáži,“ hovorí I. Bobošík. Ak máte na záhrade nábytok alebo rastliny, ktoré môže silný vietor poškodiť, zabezpečte ich, aby nespôsobili ešte väčšie škody aj na dome, prípadne oknách.
 

Likvidácia škôd prebieha postupne

Množstvo hlásení prijala poisťovna po búrke koncom júla, ktorá zasiahla severné až severovýchodné Slovensko. Početné škody napáchali búrky aj v júni na východnom Slovensku a v auguste na západnom a severozápadnom Slovensku. Škody rátajú aj klienti, ktorým poškodil majetok silný vietor počas minulého týždňa. „Poisťovňa všetky škody likvidovala postupne a vo väčšine prípadov už ukončila proces likvidácie. Priemerná škoda na majetku sa pohybovala na úrovni od 300 do 600€. Na ukončenie čakajú ešte škodové udalosti, pri ktorých nám klienti nedoručili všetky potrebné dokumenty,“ vysvetľuje I. Bobošík.
 

Groupama je na slovenskom poistnom trhu prítomná od 1. januára 2009. V súčasnosti pôsobí ako pobočka maďarskej poisťovne Groupama Biztosító Zrt. Na Slovensku sú produkty Groupama dostupné vo vlastných klientskych centrách, pobočkách OTP Banky Slovensko, a. s. a v maklérskej sieti, resp. u partnerov poisťovateľa. Ďalšie informácie: www.groupama.sk

(PR servis)

 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk