Prezidentka podpísala viaceré daňové zákony

Nezdaniteľné minimum sa zvýši, malým firmám a živnostníkom klesnú dane a daň z pridanej hodnoty na tlačené denníky klesne.


Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok podpísala viaceré daňové zákony. Nezdaniteľná časť základu dane sa novelou zákona o dani z príjmov z dielne strany Most-Híd zvýši. Od budúceho roka sa tak zvýšia aj čisté príjmy pracujúcich a živnostníkov. Ide o samosprávami kritizovanú novelu, ktorou sa na jednej strane zvýšia čisté príjmy pracujúcich, na druhej strane ukráti rozpočty samospráv o zhruba 150 mil. eur ročne. Celý výnos dane z príjmov fyzických osôb totiž putuje v rámci fiškálnej decentralizácie do rozpočtov miest, obcí a vyšších územných celkov.

Novela z dielne koaličného Mosta-Híd pritom zvyšuje nezdaniteľnú časť základu dane od budúceho roka zo súčasného 19,2-násobku na 21-násobok životného minima. Fyzické osoby by si tak za rok 2020 mohli zo základu dane odpočítať sumu 4 414,20 eura, kým v tomto roku bola ročná výška nezdaniteľného minima na úrovni 3 937,34 eura. V konečnom dôsledku tak daň z príjmov zamestnancov a živnostníkov môže klesnúť aj o viac ako 90 eur za rok. Konkrétny dopad však závisí od výšky príjmu konkrétneho daňovníka.

Prezidentka podpísala aj novelu zákona o dani z príjmov, ktorú pripravila strana SNS. Sadzba dane z príjmov právnických osôb a fyzických osôb podnikateľov s ročným obratom do 100 tisíc eur sa zníži zo súčasných 21 % na 15 %. Okrem malých firiem tak klesne daň z príjmov napríklad aj živnostníkom.

Tlačené denníky budú mať od budúceho roka nižšiu daň z pridanej hodnoty (DPH). Prezidentka totiž podpísala aj novelu zákona o dani z pridanej hodnoty. Sadzba dane klesne pri denníkoch z pôvodných 20 % na 10 %. Pôvodný návrh však hovoril o plošnom znížení sadzby dane na všetky noviny, časopisy a periodiká, okrem tých, ktorých reklamný materiál tvorí viac ako 50 % obsahu a tých, ktoré majú viac ako 10 % erotického obsahu.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk