Platnosť PZP sa bude od 1. októbra preukazovať už iba zelenou kartou - vodiči by si mali skontrolovať, či majú jej originál

 Motoristi by mali po novom preukazovať povinné zmluvné poistenie (PZP) vozidla už iba zelenou kartou, bez ohľadu na to, či sa nachádzajú na Slovensku alebo v zahraničí. Schválené zmeny, ktorými sa novelizoval Zákon o povinnom zmluvnom poistení, nadobudnú účinnosť už 1.októbra 2019.


Novela zákona o Exportno-importnej banke totiž zrušila vydávanie bielych kariet, ktoré potvrdzovali platnosť PZP iba na území Slovenska. Schválené zmeny, ktorými sa novelizoval Zákon o povinnom zmluvnom poistení, nadobudnú účinnosť už 1.októbra 2019. Vodičom preto odporúčame čo najskôr si skontrolovať, či majú originál zelenej karty pri sebe.

Tzv. biela karta bola doteraz dokladom o poistení vozidla, ktorý vydala každému poistencovi poisťovňa a ktorý potvrdzoval platnosť PZP. Každý poistenec ju teda musel mať pri sebe, bola však platná iba na území SR. Medzinárodná karta automobilového poistenia – tzv. zelená karta, má na rozdiel od bielej medzinárodnú platnosť a jej forma spĺňa štandardy krajín, ktoré patria do Systému zelenej karty. Poisťovne dlhodobo upozorňovali na to, že vydávanie bielych kariet je zbytočnou administratívou, pretože zelená karta potvrdzuje stále to isté povinné zmluvné poistenie, ktoré si vodiči uzatvorili. Od 1. októbra tak už poisťovne nebudú musieť vystavovať pri uzavretí poistenia aj bielu kartu, ale vystavia už iba jednu kartu – tzv. zelenú, ktorá má medzinárodnú platnosť.

Čo bude táto zmena v praxi znamenať?

Podľa nových pravidiel budú mať vodiči povinnosť nosiť pri sebe iba zelenú kartu. Tou budú preukazovať platnosť PZP, ak ich napríklad zastaví policajná hliadka. Preukazovať sa ňou budú aj pri prihlasovaní vozidla na dopravnom inšpektoráte. Pri zániku PZP bude klient povinný vrátiť už iba zelenú kartu. „Vodičom preto odporúčame, aby si skontrolovali, či majú pri sebe zelenú kartu. Ak niekto zistí, že napriek uzatvorenému poisteniu stále nemá originál zelenej karty, mal by sa obrátiť na svoju poisťovňu. Mohlo sa tak stať kvôli tomu, že niektorí klienti nestihli dodať načas technické preukazy a preto im poisťovňa originál kariet ešte neposlala. V takom prípade odporúčame čo najskôr kontaktovať svoju poisťovňu,“ hovorí riaditeľ oddelenia poistenia motorových vozidiel UNIQA Július Baláž.
 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk