Poisťovňa Groupama: Užitočné tipy a rady pre začínajúcich živnostníkov

Rozhodli ste sa odísť z práce a chceli by ste si otvoriť vlastnú kaviareň či kaderníctvo? Ste čerstvý absolvent a premýšľate nad tým, že sa od začiatku postavíte na vlastné nohy? Nie ste sám. Na Slovensku vzniklo v roku 2019 doposiaľ už takmer 27 tisíc nových živností a samostatne zárobkovo činných osôb.


Práve tento druh podnikania je u nás najčastejšie využívaným druhom podnikania a preto sa spoločne pozrieme na to, aké podmienky musíte pri otvorení živnosti splniť a koľko vás to bude stáť. V našom právnom systéme poznáme tri druhy živnosti, z ktorých si môžete vybrať:
  • voľná (napr. maloobchod či veľkoobchod alebo fotografické služby),
  • remeselná (napr. zámočníctvo, murárstvo, stolárstvo a iné,)
  • viazaná (potrebný preukaz spôsobilosti, napr. ak by ste si chceli otvoriť živnosť s predmetom Inštruktor autoškoly, potrebujete mať inštruktorský preukaz)
V praxi to teda znamená, že kým na prevádzkovanie voľnej živnosti postačuje spĺňať len všeobecné podmienky (dosiahnutie veku 18 rokov, spôsobilosť na právne úkony a bezúhonnosť), na prevádzkovanie remeselnej alebo viazanej živnosti musíte spĺňať aj osobitné podmienky (odborná alebo iná spôsobilosť – napr. dosiahnuté vzdelanie či prax v obore).
 

Aké sú poplatky?

Keď už ste rozhodnutý, v čom budete podnikať, máte premyslené obchodné meno a miesto podnikania, živnosť si môžete otvoriť aj online. Budete však na to potrebovať čítačku, občiansky preukaz a zaručený elektronický podpis. Ak s tým skúsenosť nemáte a preferujete „starú školu“, musíte navštíviť živnostenský úrad v mieste vášho trvalého bydliska. Negatívom tohto spôsobu zakladania živnosti je správny poplatok. V roku 2019 je výška správneho poplatku za každú voľnú živnosť 5€ a za každú remeselnú alebo viazanú živnosť - 15€. Ak by ste teda chceli mať štyri voľné živnosti, za založenie budete platiť 20€. Pri elektronickom zakladaní za voľné živnosti neplatíte, za remeselné a viazané živnosti platíte po 7,50€ za každú. Pri osobnom ohlásení živnosti budete musieť vyplniť formulár. Akonáhle ho vyplníte, odovzdáte na úrade a zaplatíte potrebné poplatky, môžete začať podnikať.
 

Prehľad poplatkov za ohlásenie živnosti v roku 2019  

Druh živnosti Ohlásenie živnosti - ELEKTRONICKY Ohlásenie živnosti - OSOBNE
Voľná 0 € 5 €/ 1 živnosť
Remeselná 7,50 €/ 1 živnosť 15 €/ 1 živnosť
Viazaná 7,50 €/ 1 živnosť 15 €/ 1 živnosť
(Zdroj: slovensko.sk)

A v akej oblasti začať podnikať? Na inšpiráciu vám môže poslúžiť aj prípad klienta poisťovne Groupama, pána Imricha, ktorý sa rozhodol založiť si vlastný podnik. V práci dal výpoveď a otvoril si vlastnú pekáreň s mini-kaviarňou. Čerstvé pečivo, chutná káva a príjemné prostredie. Ľudia si časom jeho podnik obľúbili a rad čakajúcich zákazníkov až von z kaviarne bol tou najlepšou reklamou. Po roku sa pán Imrich konečne dostal do zelených čísel, vrátila sa mu investícia a začal zarábať.
 

Pár stoviek ročne vám môže zachrániť biznis

Krátko po oslave prvého výročia otvorenia prišla búrka. Silný vietor v parku pred pekárňou odtrhol dve smetné nádoby, ktoré rozbili výkladné sklo pekárne, poškodili barový pult a zlomili niekoľko stoličiek. Pán Imrich našťastie v začiatkoch podnikania stavil na istotu a šikovne investoval necelých 200€ do poistenia svojho podnikania. Vybral si poisťovňu Groupama s poistením pre malých a stredných podnikateľov, šité na mieru. V rámci poistenia mal okrem iných rizík kryté prírodné živly ako napr. krupobitie či škody spôsobené víchricou. Po búrke, ktorá mu zdemolovala podnik, kontaktoval poisťovňu cez Call centrum, kde mu poradili, ako nahlásiť škodovú udalosť a ako ju zdokumentovať. Počkal na obhliadajúceho technika, ktorý prišiel hneď na druhý deň. Spoločne vyplnili všetky dokumenty a vyčíslili približnú škodu. Pán Imrich sa chcel pustiť do rekonštrukcie, no nemal na to dostatok financií a preto požiadal poisťovňu o vyplatenie preddavku. Tá mu vyhovela a tak sa pustil do opráv. Postupne posielal do poisťovne faktúry za jednotlivé opravy a keď boli všetky, poisťovňa ich overila, zrátala všetky škody a vyčíslila ich na viac ako 23 tisíc €, ktoré napokon aj pánovi Imrichovi vyplatila. „Pomáhame našim klientom, aby sa dokázali postaviť na nohy aj v prípade nepriaznivej situácie. Sme radi, že sa nám to podarilo aj v prípade pána Imricha, ktorý mohol otvoriť svoj podnik už po pár týždňoch od škodovej udalosti,“ vysvetľuje hovorca poisťovne Groupama, Ivan Bobošík. Pán Imrich krátko po renovácii otvoril druhú pekáreň s rovnakými produktmi, keď využil šancu na prenájom atraktívneho priestoru v centre mesta. Ani túto prevádzku si nezabudol poistiť v Groupame. "Chcel by som poďakovať ľuďom v Groupame, najmä na oddelení likvidácie, ktorí boli veľmi empatickí a pri nehode v našej pekárni urobili všetko pre to, aby sme túto škodu vyriešili. Vďaka nim sme náš podnik opätovne po mesiaci otvorili,“ odkázal spokojný klient, pán Imrich.

Zvážte kvalitné poistenie

Nezabudnite si svoje podnikanie poistiť. Priemerná výška bežných, menších škôd na majetku začína od 200€ za poškodené odkvapy či strešnú krytinu. V prípade vážnejších škôd, ako napríklad vytopenie či požiar v prevádzke sa škody rátajú v tisíckach eur. V rámci komplexného poistenia podnikateľov pri poistnej sume 35 tisíc € vás pritom môže stáť ročná splátka poistného menej ako 190€. V poistnom krytí máte riziká ako požiar, živelná pohroma, vlámanie či lúpež, ktoré zahŕňa aj rozbitie skla a poistenie zodpovednosti i na prenajatých nehnuteľnostiach. Ochrana vášho podniku vás tak nebude stáť ani 200€, čo je pri pohľade na škody po nepriaznivom počasí naozaj neporovnateľná čiastka.

Úspešné príbehy malých a stredných podnikateľov, ktorých sa nevyhli ťažkostiam, no vďaka poisteniu svojho majetku dokázali svoje podnikanie aj po nehodách udržať a opäť dokázali profitovať, prináša poisťovňa Groupama, za ktorej vznikom stojí myšlienka vzájomnej pomoci a solidarity francúzskych poľnohospodárov.

(PR servis)

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk