Slováci sa naďalej zadlžujú. Oproti úsporám máme najvyššie dlhy v regióne

Dlhy Slovákov ako jediných v regióne prevyšujú úspory, a to o vyše tisícku. V sporení sme takmer na chvoste v regióne, navyše sporíme neefektívne. Finančne úspešný rok 2017 vystriedal nepriaznivý rok 2018. Podľa odborníkov sa zmráka na horšie časy.



Finančne výnimočný rok 2017 vystriedal finančne nepriaznivý rok 2018, keď majetok domácností na celom svete klesol. Slováci opäť pokračovali v zadlžovaní a v regióne sú rekordérmi. Konštatuje sa to v 10. štúdii bohatstva národov Allianz Global Wealth Report 2019, ktorá analyzovala finančný majetok a dlhy domácností v 53 krajinách sveta, vrátane Slovenska. Podľa štúdie finančný majetok domácností vo vyspelých aj v rozvíjajúcich sa krajinách po prvýkrát klesol, čo sa nestalo ani na vrchole finančnej krízy v roku 2008. Príčiny sú viaceré: rastúci obchodný konflikt medzi USA a Čínou, nekonečná „Brexit sága”, stúpajúce geopolitické napätie, aj sprísňovanie menovej politiky a s tým spojená reakcia akciových trhov, keď ceny akcií minulý rok poklesli o 12 %. „Rastúca neistota si vyberá svoju daň. Rozklad globálneho hospodárskeho poriadku založeného na pravidlách škodí rastu bohatstva. Čísla rastu aktív jasne potvrdzujú, že obchod nie je hra s nulovým súčtom. Buď sú všetky na víťaznej strane, tak ako v minulosti, alebo na strane porazeného, ako sa to stalo minulý rok. Agresívny protekcionizmus nepozná víťazov,“ uviedol Michael Heise, hlavný ekonóm Allianz.

SLOVÁCI SÚ V ZADLŽOVANÍ REKORDÉRMI


Problémom Slovákov ostáva aj naďalej vysoká zadlženosť, ktorá je v ostrom kontraste s vývojom vo zvyšných 11-tich krajinách regiónu, ktoré od čias finančnej krízy svoje dlhy znížili. Slovensko je navyše jediná krajina v regióne, kde dlhy domácností prevyšujú úspory, a to o vyše tisícku. Dlh priemerného Slováka je 7437 eur, pričom priemer v regióne je 4868 eur.

Graf: Dlhy a úspory na obyvateľa v regióne v eur

obr

V ÚSPORÁCH NÁS SUSEDIA PREDBEHLI


S priemernou výškou úspor na úrovni 6255 eur ďaleko zaostávame za susedmi aj za priemerom regiónu, ktorý tvorí 11337 eur. Napríklad Poliaci majú nasporené v priemere 8081 eur na hlavu, Maďari 14813 eur a Česi až 16785 eur. Predbehli nás aj Bulhari s úsporami vo výške 8033 eur. V rámci 53 sledovaných krajín sveta je Slovensko s výškou úspor až na 40. mieste. Na vrchole rebríčka úspor za rok 2018 kraľuje USA (184 411 eur), Švajčiarsko (173 838 eur) a Singapur (100 370 eur). Finančný majetok slovenských domácností minulý rok stúpol o 5,5 percenta, no opäť najmä vďaka vkladom v bankách. Poistenie a penzie, ktoré po dvojciferných nárastoch v rokoch 2016 a 2017 stúpli minulý rok len o 3,6 percenta.

VÝCHODNÚ EURÓPU STRAŠÍ DEMOGRAFICKÁ TSUNAMI


Hoci finančný majetok domácností východnej Európy sa v roku 2018 zvýšil o 8 %, bolo to najmä vďaka rastu v tretích krajinách ako Turecko a Rusko. Prekvapivo stabilné správanie sa sporenia je v tomto regióne evidentné. Podiel vkladov v bankách východoeurópskych domácností sa za posledné dve desaťročia takmer nezmenil a tvorí približne 55 %. Investície do cenných papierov dokonca klesli. Rovnako podiel poistenia a dôchodkov klesá už od roku 2010 a predstavuje len tretinu globálnej úrovne. „Je to paradoxné sporiace správanie. Východoeurópske krajiny rapídne starnú a mnoho ľudí si preto sporí na dôchodok. Zdá sa však, že nie spôsobom, ktorý by im v starobe poskytol najlepšiu ochranu, ako napríklad životné poistenie či dôchodok. V tejto oblasti by mohli pomôcť digitálne riešenia. Východná Európa sa totiž musí pripraviť na demografickú tsunami,“ hovorí Michaela Grimm, spoluautorka štúdie.
 
Čisté finančné bohatstvo v priemere na obyvateľa v roku 2018 (v eur)

obr2

Kompletnú štúdiu si môžete pozrieť tu.
Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s., pôsobí na slovenskom poistnom trhu už niekoľko desiatok rokov a je trhovým lídrom v poskytovaní vysoko kvalitných služieb a produktov. Patrí do poisťovacej skupiny Allianz Societas Europaea, ktorá spravuje zmluvy miliónov klientov v regióne strednej a východnej Európy.

(PR servis)

 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk