Počet bankrotov firiem vlani na Slovensku medziročne klesol takmer o pätinu

V minulom roku zbankrotovalo na Slovensku 206 firiem, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom menej o 18,6 %.


V minulom roku zbankrotovalo na Slovensku 206 firiem, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom menej o 18,6 %. Miera insolventnosti tak dosiahla 0,08 %. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti Coface, ktorá pôsobí v oblasti poistenia pohľadávok firiem a manažovania ich kreditného rizika. „Rok 2018 priniesol v prípade Slovenska najnižší počet konkurzných konaní. K výsledku určite pomohol fakt, že Slovensko zažívalo makroekonomický boom,“ skonštatoval country manažér Coface Slovensko Juraj Janči. Pod rast ekonomiky sa podpísala nízka nezamestnanosť a vyššia spotreba domácností.

Až na malé výnimky sa darilo aj celkovo regiónu strednej a východnej Európy. Ťažil z dobrej ekonomickej situácie, čo sa podpísalo na kondícii firiem. Coface každoročne porovnáva 14 krajín z regiónu, popri Slovensku aj Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Estónsko Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko a Ukrajinu. Kým najvýraznejšie medziročne znížila počet svojich insolvenčných konaní Ukrajina, a to o 35,2 %, najväčší medziročný nárast zaznamenalo Chorvátsko, o 42,3 %. Insolvencie v regióne rástli štyrom krajinám, okrem Chorvátska aj Bulharsku (15,8 %), Poľsku (10,2 %) a Srbsku (5 %).

Ďalší vývoj v tejto oblasti bude pritom súvisieť s očakávaným spomalením rastu v regióne strednej a východnej Európy. Keďže ekonomiky týchto krajín sú väčšinou otvorené pre vonkajšie trhy, slabší zahraničný dopyt sa prejaví nielen mierou rastu, ale aj postupne prostredníctvom rastu platobnej neschopnosti firiem. V tomto ohľade budú podľa Coface zasiahnuté odvetvia, ktoré sú silne vystavené zahraničným trhom, ako napríklad automobilový priemysel, a odvetvia, ktoré dodávajú súčiastky a komponenty, najmä chemický a hutnícky priemysel.

„Eskalácia politických rizík vo svete, vysoká volatilita cien komodít, obmedzenie ponuky, ďalšie spomalenie hospodárskeho rastu, najmä obchodné vojny medzi USA a Čínou či USA a Európou, spory Európy a Ruska, ako aj nejasný vývoj okolo brexitu, je len niekoľko úskalí, na ktoré sa budú musieť v tomto roku pripraviť aj firmy na Slovensku,“ upozorňuje Janči. Už začiatkom roka Coface zhoršila hodnotenie rizika pre automobilový sektor v Európe, vrátane nášho regiónu, kde platí vysoké riziko schopnosti splácať pohľadávky.

Okrem toho majú podľa aktuálnych údajov Coface na Slovensku veľké problémy najmä firmy zo stavebníctva a veľkoobchodu so stavebným a železným materiálom. „Už v tomto období tam evidujeme nárast polehotností viacerých menších spoločností. Tieto riziká vyplývajú všeobecne z cyklických výkyvov v rámci ekonomiky a ich špecifík pre jednotlivé sektory,“ podotkol Janči.

Spoločnosť Coface pôsobí v oblasti úverového poistenia, riadenia rizík a globálnej ekonomiky. V roku 2017 zamestnávala 4 100 ľudí v 100 krajinách a zaznamenala obrat vo výške 1,4 mld. eur.
 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk