Na internete budú držitelia kariet platiť bezpečnejšie

Platba na internete bude musieť byť overovaná vždy dvomi identifikátormi spotrebiteľa.


Majitelia platobných kariet budú na internete platiť ešte bezpečnejšie. Pri platení sa totiž zavádzajú nové technologické štandardy s overením za pomoci biometrie. Zvýšenie zabezpečenia je postavené podľa vyjadrení spoločnosti Mastercard na zavedení tzv. dvojfaktorového overenia držiteľa karty. Zmena vyplýva z európskej smernice o platobných službách, známej aj ako PSD2.

Banky, ktoré vydávajú platobné karty, musia platbu kartou po novom overiť vždy pomocou dvoch na sebe nezávislých autentifikačných faktorov, teda identifikátorov spotrebiteľa, ktoré ho jasne určujú. Podľa smernice je možné použiť ľubovoľné dva z troch možných na sebe nezávislých autentifikačných faktorov. Prvým je niečo, čo vlastní iba klient, napríklad mobilný telefón. Druhým je to, čo pozná len klient, a to heslo alebo PIN kód. Tretím je biometrická charakteristika, napríklad odtlačok prsta alebo identifikácia tváre, či hlasu.

Smernica PSD2 vstupuje do platnosti 14. septembra. V oblasti nákupov na internete však banky i zástupcovia obchodníkov v rámci celej Európskej únie indikovali, že potrebné zmeny budú trvať dlhšie. Z tohto dôvodu bolo na úrovni Európskej bankovej autority (EBA), ktorá smernicu vydala, navrhnuté prechodné obdobie pre nasadenie potrebných úprav. "O jeho stanovení sa aktuálne rokuje na európskej úrovni, keďže je potrebné zabezpečiť jednotnú lehotu, aby sa harmonizovalo zavedenie naprieč všetkými členskými štátmi," povedal riaditeľ rozvoja produktov a inovácií Mastercard pre Slovensko, Českú republiku a Rakúsko Luděk Slouka.

Od prechodného obdobia sa očakáva, že poskytne dostatok času pre nasadenie vyššieho stupňa ochrany pri platbách kartou v rámci nákupov na internete. "Prakticky to znamená, že banky i obchodníci budú môcť realizovať transakcie rovnako ako dnes a súčasne s tým nasadzovať a zavádzať nové nástroje, ako sú mobilné aplikácie pre overenie biometrie, implementovať systémy transakčnej analýzy a rad ďalších opatrení, o ktorých už držiteľov kariet začali informovať," vysvetlil Luděk Slouka. Väčšinu týchto nových nástrojov budú banky implementovať priebežne, v najväčšej miere do konca tohto roka.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk