Havarijné poistenie má význam, kým všeobecná hodnota vozidla je vyššia ako zaplatené poistné

Na starších vozidlách v prípade totálnej škody alebo odcudzenia postupne klesá možná výška náhrady zo strany poisťovne.


Havarijné poistenie je vhodné pre každého držiteľa motorového vozidla, ktorý chce ochraňovať svoj majetok voči rôznym rizikám. Avšak jednoznačná odpoveď, dokedy sa „oplatí“ havarijne poisťovať automobil, podľa finančných odborníkov neexistuje. "Havarijné poistenie má vždy význam, pokým všeobecná hodnota vozidla je vyššia ako doteraz zaplatené poistné za vozidlo. Ak doteraz zaplatené poistné presahuje to, čo by sme dostali v prípade totálnej škody vozidla, potom už havarijné poistenie nemusí byť rentabilné," povedala pre agentúru SITA špecialistka externej komunikácie poisťovne Allianz Helena Kanderková. No netýka sa to veteránov a vzácnych zberateľských automobilov.

Havarijné poistenie má podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika zmysel vtedy, ak chráni zásadnú hodnotu, typicky v prípade nového auta alebo auta s drahými náhradnými dielmi a cenou servisu. Naopak, pri staršom aute je rozumné podľa neho uvažovať o pripoistení k povinnému poisteniu alebo havarijnom poistení na časovú hodnotu. "Dôvodom je nižšia zostatková hodnota staršieho auta. Nemá zmysel poisťovať si staršie auto na novú hodnotu, pretože reálna škoda nikdy túto hranicu nedosiahne," povedal pre agentúru SITA Búlik.

Vo všeobecnosti je ťažko podľa Búlika určiť jasné limity, odkedy sa odporúča vymeniť havarijné poistenie za pripoistenie. V mnohom to závisí aj od štýlu jazdy a spôsobenej škodovosti. Ak majiteľ auta nespôsobil za posledných desať rokov žiadnu nehodu, je otázne, či má zmysel pripoistiť si toto riziko. "Ale ak parkujete na parkovisku pred panelákom, rozhodne vám stále hrozí vandalizmus, prírodné živly a pri frekventovaných autoznačkách aj vysoké riziko krádeže. V štatistike najviac kradnutých áut totiž vôbec 'nekraľujú' len nové autá, ale aj niekoľkoročné 'jazdenky' populárnych značiek," skonštatoval Búlik.

Časová hodnota motorového vozidla podľa PR manažéra Komunálnej poisťovne Dalibora Mihalkina postupne klesá. Preto na starších vozidlách v prípade totálnej škody alebo odcudzenia postupne klesá možná výška náhrady zo strany poisťovne. "V prípade záujmu klienta o zafixovanie poistnej sumy na dlhšie obdobie, napríklad na päť rokov, je možné dojednať pripoistenie GAP," povedal Mihalkin. Ide o poistenie finančnej straty. V prípade totálnej škody na vozidle alebo krádeže klient dostane nie zostatkovú či trhovú cenu vozidla, ale sumu, ktorú klient zaplatil u predajcu.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk