Za vyradenie starých áut budú vyššie dotácie na autá s alternatívnym pohonom

Dotácie by mali podľa Ministerstva hospodárstva SR podporiť nákup nových vozidiel s pohonom na alternatívne palivá.


Slovensko bude pokračovať v rozširovaní poskytovania dotácií a podpory používania vozidiel s pohonom na alternatívne palivá. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady SR. Ak žiadateľ o dotácie na vozidlá s alternatívnym pohonom súčasne vyradí z evidencie vozidlo so spaľovacím motorom staršie ako 15 rokov a táto dotácia mu nebola už poskytnutá na iné vozidlo, môže podľa novely zákona dostať dotácie až do výšky 35 % z celkovej obstarávacej ceny vozidla. Žiadateľ môže dostať dotáciu aj bez vyradenia vozidla so spaľovacím motorom starším ako 15 rokov z evidencie, ale len do výšky 25 % z celkovej obstarávacej ceny.

Poslanci však schválili pozmeňujúci návrh, podľa ktorého sa výška dotácie od štátu pri osobných a malých úžitkových autách obmedzí na najviac 10 tisíc eur. "Navrhovaná úprava zabezpečí, aby intenzita výšky pomoci nedosiahla neprimeranú úroveň. Je nevyhnutné, aby sa finančné prostriedky čerpané zo štátneho rozpočtu prerozdelili v súlade so zásadami efektívnosti, hospodárnosti a účelnosti'," konštatuje sa v spoločnej správe. Novela bude účinná od novembra tohto roka.

Podmienkou na poskytnutie dotácie bude aj povinnosť žiadateľa prihlásiť vozidlo do evidencie a byť jeho vlastníkom najmenej počas dvoch rokov od poskytnutia dotácie. Ministerstvo chce takto predísť špekulatívnemu zaobchádzaniu s dotáciami a zabezpečiť, aby sa v praxi nestávali situácie, že príjemca dotácie fakticky nedisponuje vozidlom, na ktoré mu bola udelená. Pôvodne pritom rezort navrhoval, aby žiadateľ auto vlastnil aspoň štyri roky. Zmenou reflektuje na novelizáciu zákona o dani z príjmov, ktorou sa navrhuje zaviesť novú odpisovú skupinu 0 s dobou odpisovania 2 roky.

Parlament posunul do druhého čítania návrh nového zákona o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska. Bezpečnosť detských ihrísk by sa po prijatí zákona mala zvýšiť. Nový zákon definuje bezpečnostné požiadavky, ktoré by mali detské ihriská spĺňať ako celok, a nielen jednotlivé hracie prvky. Stanovujú sa napríklad požiadavky na povrch detských ihrísk alebo na rozmiestnenie hracích zariadení. V návrhu zákona sú definované aj základné povinnosti vlastníkov ihrísk, okrem iného sa navrhuje systém na monitorovanie úrazov na detských ihriskách. Novinkou by mala byť povinná vstupná kontrola v prípade nových detských ihrísk, ako aj pravidelné ročné kontroly. Zákon zavádza aj sankcie za nedodržiavanie stanovených pravidiel.

Do ďalšieho legislatívneho procesu sa dostal aj návrh novely zákona o pravidelnej kontrole vykurovacích systémov a klimatizačných systémov. Novelou zákona sa má rozšíriť rozsah požadovanej kontroly na kontrolu vykurovacích systémov budov a klimatizačných systémov a ich kombinácie so systémami vetrania s celkovým inštalovaným výkonom väčším ako 70 kW. Upravuje sa interval, obsah a rozsah kontroly a postup pri kontrole. Ide o transpozíciu eurosmernice o energetickej hospodárnosti budov a smernice o energetickej efektívnosti do nášho právneho poriadku v časti vykurovania a chladenia budov.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk