Nákup zdravotnej starostlivosti je vo VšZP už súčasťou inej sekcie

Poisťovňa garantuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak ako doteraz.


Ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) schválilo organizačnú štruktúru, v rámci ktorej je podľa rezortu od 1. septembra 2019 nákup zdravotnej starostlivosti súčasťou sekcie ekonomiky a zdravotníckych činností. "Uvedená zmena je riešením, ktoré zohľadňuje potrebu prepojenia finančných procesov a nákupu zdravotnej starostlivosti v rámci jedného organizačného útvaru zdravotnej poisťovne s cieľom koordinácie výdavkov zdravotnej starostlivosti v rámci zmluvných vzťahov s disponibilnými finančnými zdrojmi," uviedol rezort. Uvedenou zmenou je podľa ministerstva možné očakávať zefektívnenie nákupu zdravotnej starostlivosti, vrátane revíznej činnosti, ako jedného z opatrení odporúčaného Útvarom hodnoty za peniaze, ako aj implementačnou jednotkou Úradu vlády SR. Ministerstvo zdravotníctva to uviedlo pre agentúru SITA v reakcii na tvrdenia opozičného hnutia Sme rodina, ktoré informovalo, že sekcia nákupu zdravotnej starostlivosti sa už v organizačnej štruktúre VšZP nenachádza.

Ako uviedla VšZP, od nástupu Ľubice Hlinkovej do funkcie generálnej riaditeľky v októbri 2018 sa menila organizačná štruktúra dvakrát, a to vo februári a v septembri 2019. "Vzhľadom na zmenu organizačnej štruktúry, ku ktorej došlo na základe rozhodnutia jediného akcionára (Ministerstva zdravotníctva SR) v septembri tohto roka, sa činnosti sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti presunuli do sekcie ekonomiky a zdravotníckych činností a sekcie právnych služieb a služieb klientom," informovala VšZP. Všetky procesy, ktoré zabezpečovala sekcia nákupu zdravotnej starostlivosti, podľa nej plynulo pokračujú. Ako poisťovňa informovala, svojim poistencom garantuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak ako doteraz. "Do nákupu zdravotnej starostlivosti a aktuálnych rokovaní s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti sú zainteresované viaceré oddelenia a viacerí odborníci VšZP," dodala poisťovňa.

Hnutie Sme rodina v nedeľu informovalo, že sekcia nákupu zdravotnej starostlivosti sa už v organizačnej štruktúre VšZP nenachádza. "Spolu so sekciou zdravotného poistenia bola jednou z najdôležitejších v poisťovni. Ani jednu už v organizačnej štruktúre nenájdete," uviedla v tlačovej správe poslankyňa NR SR za hnutie Sme rodina Zuzana Šebová. Ako konštatovala Šebová, vyzerá to tak, akoby sa pol roka pred voľbami rozohral súboj o vplyv v poisťovni a poistenci sa začínajú obávať, aj v súvislosti s ohlásenou stratou v hospodárení za prvých šesť mesiacov tohto roka vo výške viac ako 8 mil. eur, o osud samotnej poisťovne.

"Za posledných jedenásť mesiacov zmenila organizačnú štruktúru už štyrikrát, vymenil sa generálny riaditeľ a na začiatku tohto týždňa skončil v predstavenstve jej podpredseda, nominant SMER-u Milan Horváth," uviedlo minulý týždeň hnutie. Ak sa ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár rozhodlo podľa hnutia "zefektívniť činnosti v kontexte s potrebou realizovať konkrétne opatrenia vo VšZP, odporúčané Útvarom hodnoty za peniaze ako aj implementačnou jednotkou Úradu vlády", malo podľa Šebovej vysvetliť podstatu svojich krokov.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk