Banky už elektronicky komunikujú aj so samosprávami

Banky už elektronicky komunikujú s viacerými orgánmi a inštitúciami, najbližšie by sa do projektu mali zapojiť minimálne dva ďalšie subjekty.


Slovenská banková asociácia koncom augusta odštartovala prevádzku elektronickej komunikácie bánk so samosprávami. Do pilotnej fázy sa zapojili Bratislava a Nové Zámky. Bankový sektor podľa informácií zverejnených Slovenskou bankovou asociáciou dlhodobo podporuje elektronizáciu procesov, ktoré sú na to vhodné a riešenia sú ekonomicky efektívne. Elektronická komunikácia zefektívňuje podľa bánk výkon súčinností a realizáciu príkazov aj na strane štátnych a verejných orgánov. Od 1. októbra budú s bankami elektronicky komunikovať ďalšie tri samosprávy - Liptovský Mikuláš, Dunajská Streda a Trebišov.

Projekt osobitnej elektronickej komunikácie je dlhodobý projekt Slovenskej bankovej asociácie a jeho hlavným cieľom je zefektívnenie komunikácie medzi subjektmi odstránením používania poštových zásielok a manuálneho spracovania žiadostí. To podľa bánk znižuje náklady na oboch stranách a urýchľuje celý proces. Medzi tieto okrem iného patria aj príkazy, ktorými sa realizuje nútený výkon rozhodnutí, ako napr. exekučné konania.

Banková asociácia oslovuje postupne všetky mestá a obce. Záujem prejavili najmä väčšie samosprávy s väčším počtom žiadostí, prípadne tie technicky najviac pripravené. "Nakoľko ide o jednotné riešenie a totožnú zmluvnú dokumentáciu, veríme, že v budúcnosti sa do projektu zapoja všetky obce a mestá," uvádza právnička Slovenskej bankovej asociácie Mária Brezovská.

Systém komunikuje automatizovane a vymieňa strojovo čitateľné údaje predpokladané zákonom medzi daným subjektom a jednotlivými bankami. Nakoľko je v bankách väčšina procesov automatizovaných, informácie o tisíckach klientov je možné podľa asociácie poskytnúť bezpečne, efektívne a rýchlo.

Banky už elektronicky komunikujú s viacerými orgánmi a inštitúciami oprávnenými získavať údaje z bankového sektora. Aktuálne je to Finančné riaditeľstvo SR, Slovenská komora exekútorov, Notárska komora, Sociálna poisťovňa a rezort spravodlivosti. Najbližšie by sa do projektu mali podľa bankovej asociácie zapojiť minimálne dva ďalšie subjekty.
 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk