Banky už elektronicky komunikujú aj so samosprávami

Banky už elektronicky komunikujú s viacerými orgánmi a inštitúciami, najbližšie by sa do projektu mali zapojiť minimálne dva ďalšie subjekty.


Slovenská banková asociácia koncom augusta odštartovala prevádzku elektronickej komunikácie bánk so samosprávami. Do pilotnej fázy sa zapojili Bratislava a Nové Zámky. Bankový sektor podľa informácií zverejnených Slovenskou bankovou asociáciou dlhodobo podporuje elektronizáciu procesov, ktoré sú na to vhodné a riešenia sú ekonomicky efektívne. Elektronická komunikácia zefektívňuje podľa bánk výkon súčinností a realizáciu príkazov aj na strane štátnych a verejných orgánov. Od 1. októbra budú s bankami elektronicky komunikovať ďalšie tri samosprávy - Liptovský Mikuláš, Dunajská Streda a Trebišov.

Projekt osobitnej elektronickej komunikácie je dlhodobý projekt Slovenskej bankovej asociácie a jeho hlavným cieľom je zefektívnenie komunikácie medzi subjektmi odstránením používania poštových zásielok a manuálneho spracovania žiadostí. To podľa bánk znižuje náklady na oboch stranách a urýchľuje celý proces. Medzi tieto okrem iného patria aj príkazy, ktorými sa realizuje nútený výkon rozhodnutí, ako napr. exekučné konania.

Banková asociácia oslovuje postupne všetky mestá a obce. Záujem prejavili najmä väčšie samosprávy s väčším počtom žiadostí, prípadne tie technicky najviac pripravené. "Nakoľko ide o jednotné riešenie a totožnú zmluvnú dokumentáciu, veríme, že v budúcnosti sa do projektu zapoja všetky obce a mestá," uvádza právnička Slovenskej bankovej asociácie Mária Brezovská.

Systém komunikuje automatizovane a vymieňa strojovo čitateľné údaje predpokladané zákonom medzi daným subjektom a jednotlivými bankami. Nakoľko je v bankách väčšina procesov automatizovaných, informácie o tisíckach klientov je možné podľa asociácie poskytnúť bezpečne, efektívne a rýchlo.

Banky už elektronicky komunikujú s viacerými orgánmi a inštitúciami oprávnenými získavať údaje z bankového sektora. Aktuálne je to Finančné riaditeľstvo SR, Slovenská komora exekútorov, Notárska komora, Sociálna poisťovňa a rezort spravodlivosti. Najbližšie by sa do projektu mali podľa bankovej asociácie zapojiť minimálne dva ďalšie subjekty.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk