Banky už elektronicky komunikujú aj so samosprávami

Banky už elektronicky komunikujú s viacerými orgánmi a inštitúciami, najbližšie by sa do projektu mali zapojiť minimálne dva ďalšie subjekty.


Slovenská banková asociácia koncom augusta odštartovala prevádzku elektronickej komunikácie bánk so samosprávami. Do pilotnej fázy sa zapojili Bratislava a Nové Zámky. Bankový sektor podľa informácií zverejnených Slovenskou bankovou asociáciou dlhodobo podporuje elektronizáciu procesov, ktoré sú na to vhodné a riešenia sú ekonomicky efektívne. Elektronická komunikácia zefektívňuje podľa bánk výkon súčinností a realizáciu príkazov aj na strane štátnych a verejných orgánov. Od 1. októbra budú s bankami elektronicky komunikovať ďalšie tri samosprávy - Liptovský Mikuláš, Dunajská Streda a Trebišov.

Projekt osobitnej elektronickej komunikácie je dlhodobý projekt Slovenskej bankovej asociácie a jeho hlavným cieľom je zefektívnenie komunikácie medzi subjektmi odstránením používania poštových zásielok a manuálneho spracovania žiadostí. To podľa bánk znižuje náklady na oboch stranách a urýchľuje celý proces. Medzi tieto okrem iného patria aj príkazy, ktorými sa realizuje nútený výkon rozhodnutí, ako napr. exekučné konania.

Banková asociácia oslovuje postupne všetky mestá a obce. Záujem prejavili najmä väčšie samosprávy s väčším počtom žiadostí, prípadne tie technicky najviac pripravené. "Nakoľko ide o jednotné riešenie a totožnú zmluvnú dokumentáciu, veríme, že v budúcnosti sa do projektu zapoja všetky obce a mestá," uvádza právnička Slovenskej bankovej asociácie Mária Brezovská.

Systém komunikuje automatizovane a vymieňa strojovo čitateľné údaje predpokladané zákonom medzi daným subjektom a jednotlivými bankami. Nakoľko je v bankách väčšina procesov automatizovaných, informácie o tisíckach klientov je možné podľa asociácie poskytnúť bezpečne, efektívne a rýchlo.

Banky už elektronicky komunikujú s viacerými orgánmi a inštitúciami oprávnenými získavať údaje z bankového sektora. Aktuálne je to Finančné riaditeľstvo SR, Slovenská komora exekútorov, Notárska komora, Sociálna poisťovňa a rezort spravodlivosti. Najbližšie by sa do projektu mali podľa bankovej asociácie zapojiť minimálne dva ďalšie subjekty.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk