Daň z príjmov malých firiem a živnostníkov má od budúceho roku klesnúť na 15 %

Návrh novely zákona o dani z príjmov aj so zmenou pôvodného návrhu odporučil vo štvrtok parlamentný finančný výbor poslancom schváliť.


Daň z príjmov malých podnikov a živnostníkov by mala od budúceho roka klesnúť na 15 %. Parlamentný finančný výbor totiž odporučil poslancom schváliť novelu zákona o dani z príjmov z dielne Slovenskej národnej strany (SNS) aj s pozmeňujúcim návrhom, podľa ktorého sa sadzba dane znižuje zo súčasných 21 % na 15 % pre firmy a samostatne zárobkovo činné osoby s ročným obratom do 100 tisíc eur.

Pôvodne národniari ešte v marci tohto roka predložili návrh znížiť sadzbu dane z príjmov právnických osôb pre všetky firmy z 21 % na 15 %. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vtedy vyčíslila, že takýto návrh by znamenal výpadok rozpočtových príjmov v objeme až 800 mil. eur a ministerstvo financií vzápätí vyhlásilo, že takáto zmena by znamenala odklonenie Slovenska od cieľa vyrovnaného rozpočtu.

V následných koaličných rokovaniach pristúpili na kompromis, že sadzba dane z príjmu 15 % sa bude uplatňovať iba na firmy s ročným obratom do 100 tis. eur. Zároveň pozmeňujúcim návrhom k pôvodnému návrhu taktiež rozšírili platnosť zníženej sadzby dane z príjmov aj na samostatne zárobkovo činné osoby, teda aj živnostníkov, taktiež s ročným obratom do 100 tis. eur.

Po týchto zmenách by podľa predkladateľov z SNS mal predstavovať negatívny dopad na rozpočet 42 mil. eur. Poslanec za SNS Radovan Baláž si pritom myslí, že konečný dopad môže byť ešte nižší. Podľa neho totiž znižovaním priamych daní sa zároveň znižuje motivácia firiem optimalizovať svoj daňový základ. „Jednoducho radšej zaplatia 15-percentnú daň,“ povedal.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk