Prečo ľudia menia zdravotnú poisťovňu?

Každý rok zmení zdravotnú poisťovňu niekoľko desiatok tisíc ľudí. Aké sú ich dôvody na odchod ku konkurencii?

Dlhé čakacie doby na vyšetrenia, neschválená nákladná liečba či vysoké výdavky na zubné zákroky. Aj toto sú dôvody, kvôli ktorým ľudia menia zdravotnú poisťovňu.

Niektorých odradí aj negatívna skúsenosť s drobnejšími výdavkami. Jeden z čitateľov poistovne.sk odišiel zo svojej zdravotnej poisťovne preto, lebo mu neschválili liečbu u nezmluvného lekára. Inému zas zdravotná poisťovňa zle vypočítala výšku poistného v ročnom zúčtovaní. Aj tak málo stačilo k prestupu ku konkurencii.

Bežne ľudia idú do inej poisťovne aj kvôli lekárovi. Napríklad ich obľúbený či špecialista nemá uzavretú zmluvu s ich poisťovňou.
Niekedy sa stáva, že nespokojní klienti zmenia poisťovňu a neskôr zistia, že ani nová poistovňa nevie uspokojiť ich vysoké požiadavky. Ak napríklad očakávate, že poisťovňa preplatí celý účet za liečbu u nezmluvného lekára, vaše očakávanie je nereálne. VšZP preplatí účet len do výšky 200 eur ročne. V Dôvere a Unione ho uhradia až do výšky 80%, čo pri drahšej liečbe určite poteší. Samozrejme, liečbu musí mať poistenec vopred schválenú.
 

Ako zabrániť odchodu

Aby ľudia boli so svojou poisťovňou spokojní, poisťovne ponúkajú širokú škálu benefitov. „Spokojní poistenci neodchádzajú. Počúvame ich a aj na základe ich odporúčaní meníme procesy a snažíme sa neustále zlepšovať,“ vysvetľuje Matej Štepianský, hovorca poisťovne Dôvera. Ako príklad uvádza príspevok 100 eur na ošetrenie u zubára.

Všeobecná zdravotná poisťovňa svojich poistencov presviedča o svojich hodnotách, aby im zabránila v odchode ku konkurencii. „Zdravie staviame nad zisk a výdavky na zdravotnú starostlivosť každoročne zvyšujeme,“ dodáva hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová. Výsledkom je však každoročný odliv poistencov do súkromných zdravotných poisťovní.
 

Veľa prezradia prieskumy

Poisťovne pravidelne robia prieskumy medzi svojimi poistencami v ktorých zisťujú, prečo k nim ľudia prestúpili, prečo s nimi ostávajú, ale aj dôvody prečo odchádzajú. „Ak sa poistenci rozhodnú prejsť k nám od inej zdravotnej poisťovne, zisťujeme dôvody, ktoré ich k tomu viedli,“ tvrdí M. Štepianský z Dôvery.
 

Aké sú hlavné príčiny príchodu nových poistencov

Z prieskumov poisťovne zistili, že hlavným dôvodom pre zmenu poisťovne je najmä ponuka benefitov u konkurencie a nie nespokojnosť so starou poisťovňou. „Sú to najmä kvalitný servis a nadštandardné výhody, ktoré poskytujeme,“ potvrdzuje M. Štepianský. Do Dôvery môžu ľudí nalákať aj kvalitné online informačné služby o lokalizácii zmluvných lekároch či o čakacích lehotách. Samozrejmosťou je aj mobilná aplikácia. Mobilnú aplikáciu pre svojich poistencov má aj VšZP, poistenci Unionu túto vymoženosť zatiaľ nemajú.

Do Unionu ľudí lákalo to, že pred dvoma rokmi zrušili finančné limity u špecialistov. „Tiež máme zazmluvnených takmer 22 500 lekárov po celom Slovensku, čo je viac ako 90 percent,“ dodáva ďalšiu výhodu Unionu hovorca Matej Neumann.

Zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne síce odchádza najviac klientov, ale každoročne sa do nej istá skupina poistencov vracia. „Z našich aktuálnych štatistík vyplýva, že takmer 15 % zo všetkých poistencov, ktorí vlani prišli do našej poisťovne z iných zdravotných poisťovní, sú naši staronoví poistenci,“ dodáva S. Gáborová. U niektorých bola dôvodom na návrat nákladná liečba, ktorú im iné poisťovne nechceli preplatiť. (Pozn. redakcie: K 1.1.2019 prišlo do VšZP 8,6 tis. poistencov, do Unionu 49,3 tis. poistencov a do Dôvery 74,5 tis. poistencov.)

Predtým, než sa rozhodnete zmeniť poisťovňu, mali by ste poznať benefity, ktoré vám ponúka vaša súčasná poisťovňa aj nová poisťovňa. Netreba konať neuvážene. Môže sa totiž stať, že poisťovňa vás naláka na jednu extra službu, ale prídete o veľa iných benefitov v starej poisťovni. Viac o benefitoch budeme písať v ďalšom článku.
 

>> Nezabudnite, zdravotnú poisťovňu môžete zmeniť do 30.9.2019!<<

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk