Tretia fáza oddlžovania nemocníc sa skončila, rezort sumarizuje dáta

Presné údaje budú podľa ministerstva zdravotníctva k dispozícii budúci týždeň.


Tretia fáza oddlžovania nemocníc bola ukončená, aktuálne prebieha proces sumarizácie štatistických dát. Pre agentúru SITA to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR. "Presné údaje budú k dispozícii budúci týždeň," informovalo ministerstvo. Tretia etapa sa začala v júni. "Proces oddlžovania je nastavený transparentne a efektívne s dôrazom na férovosť vynaložených prostriedkov a ministerstvo zdravotníctva postupuje v súlade s vládou schválenou koncepciou oddlžovania. Na oddlženie bolo vyhradených celkovo 585 miliónov eur," uviedol rezort zdravotníctva.

V prvej etape, ktorá sa skončila v júli minulého roka, bola oddlžovaná suma 339 mil. eur. Objem peňazí zahŕňal tak veriteľov nemocníc, ako aj Sociálnu poisťovňu či veriteľov Národnej transfúznej služby. Do procesu oddlžovania sa zapojilo 29 nemocníc a Národná transfúzna služba. Všetko bolo podľa rezortu riadne a načas uhradené. V druhej etape oddlženia je výsledná suma oddlžených pohľadávok z Fixného diskontu vyše 402 tisíc eur a suma oddlžených pohľadávok z elektronickej aukcie je 54,7 mil. eur.

Súčasťou oddlžovania boli aj ozdravné plány, ktoré každá nemocnica musela prijať a plniť, aby mohla oddlžovanie využiť. "Ozdravné plány nemocníc sú vyhodnocované priebežne a ich realizácia a plnenie je v súlade s vládou schválenou koncepciou oddlžovania nastavená na viac rokov. Nemocnice postupne napĺňajú ciele stanovené v ozdravných plánoch, oddlžovanie pomáha znižovať záväzky voči dodávateľom, ktorí sa do oddlženia prihlásia," informovalo ministerstvo. Podľa neho možno konštatovať, že nemocnice napríklad zvyšujú kontrolu spotreby liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu, zriaďujú verejné lekárne, obstarávajú modernú zdravotnú techniku alebo sa zameriavajú na skvalitnenie indikátorov kvality, ako sú opakované hospitalizácie a operácie.

"V týchto nemocniciach sa uskutočňuje najväčší rozsah finančne náročných výkonov poskytovanej zdravotnej starostlivosti a pacienti z menších regionálnych nemocníc v ťažkých stavoch častokrát v ohrození života sú prevážaní práve do fakultných a univerzitných nemocníc, kde dostávajú komplexnú špičkovú zdravotnú starostlivosť. Štátne fakultné a univerzitné nemocnice teda vykonávajú tie najdrahšie výkony," pripomenulo ministerstvo. V tejto súvislosti sa tak podľa rezortu podiel medicínsky a ekonomicky najnáročnejších výkonov presúva z menších nemocníc práve do spomínaných zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva.

Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED v júli pre agentúru SITA uviedla, že nereflektuje výrazné posuny zo strany regulátora smerujúce k oddlžovaniu sektora. Pohľadávky členov asociácie združených v SK+MED sa vtedy pohybovali v rozmedzí okolo 90 mil. eur. "Napriek tomu veríme, že situácia v sektore zdravotníctva sa bude stabilizovať," konštatovala asociácia. Ku koncepcii oddlžovania sa pred mesiacom pre portál vZdravotníctve.sk kriticky vyjadril aj riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš. Tempo zadlžovania je podľa neho rovnaké ako doteraz, a to napriek oddlžovaniu nemocníc. "Priestor, ktorý tu vznikol, sa vôbec nevyužil,“ skonštatoval vtedy Goliaš. "Priestor na zvyšovanie efektívnosti je v nemocniciach obrovský," dodal. Pritom zdravotnícke zariadenia nemusia byť na vine. Ako Goliaš upozornil, zo zdrojov im odčerpáva mzdový automat lekárov, zvyšujú sa aj platy sestier a ostatného personálu.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk