Čo robiť, ak vás zasiahol ničivý živel na dovolenke?

Náhle zmeny počasia každý rok spôsobujú problémy aj dovolenkárom. Požiare, silné búrky a víchrice neobchádzajú ani európske letoviská a spôsobujú obrovské škody na majetku aj na životoch. Ponúkame rady pre dovolenkárov, čo robiť v takýchto prípadoch.

 
Vzhľadom na nestabilné počasie a hroziace živelné udalosti v obľúbených dovolenkových destináciách, je vhodné pred vycestovaním uzatvoriť cestovné poistenie s komplexným krytím. Pokryje vám liečebné náklady pri úraze a chorobe, zachraňovacie a vyslobodzovacie náklady aj stratu či poškodenie batožiny. Pre prípad akýchkoľvek nepredvídateľných udalostí odporúčame, aby si dovolenkári pred vycestovaním poistili aj Storno poplatkov a Prerušenie cesty.
 

Ako vám bude cestovné poistenie nápomocné?

  • kedykoľvek môžete volať asistenčnú službu
  • zabezpečia vám odvoz do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia, prípadne repatriáciu na Slovensko
  • asistenčná služba poisťovne vám v prípade ohrozenia pomôže v zabezpečení prepravy späť domov
  • pomôže aj pri hospitalizácii, poskytne právnu pomoc či pomoc pri pátraní,
V prípade živelnej pohromy v mieste pobytu musíte dodržiavať pokyny miestnych úradov, polície a záchranných zložiek. Ak vaše cestovné poistenie zahŕňa aj poistenie Storna a Prerušenie cesty, kontaktujte asistenčnú službu a odsúhlaste si predčasný návrat. Viac sme o tom písali v článkoch: V ktorých situáciach vám pomôže poistenie storna? a Ako je to s predčasným návratom.

„Ak aj ministerstvo zatiaľ oficiálne cestovné odporúčanie na danú oblasť nevydalo a klient sa cíti ohrozený, asistenčná služba poisťovne môže v závislosti od vážnosti situácie rozhodnúť o prevoze do vlasti aj skôr,“ hovorí odbormíčka na cestovné poistenie z UNIQA.

Pred vycestovaním

Pred vycestovaním môžete stornovať zájazd aj z dôvodu živelnej pohromy v cieľovej destinácii. Musí však existovať oficiálne vyhlásenie MZV a EZ SR k necestovaniu do danej krajiny/oblasti alebo k jej opusteniu.

V každom prípade by mali ľudia pred vycestovaním resp. počas pobytu v krajine, ktorú zasiahla mimoriadna živelná pohroma, sledovať stránku MZV a EZ SR, ktoré vydáva cestovné odporúčania. „Ak je pre danú krajinu vyhlásený stupeň rizika č. 4, teda necestovať do takejto krajiny alebo ju opustiť a poistený by napriek tomuto varovaniu do krajiny vycestoval alebo ju odmietal opustiť, zotrvával v nej a utrpel by škody, nie je poistením krytý,“ upozorňuje odborníčka.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk