Takto sa môžete vyhnúť škodám: 8 rád, ktoré sa oplatí dodržiavať

Zo štatistík vyplýva, že počet poistných udalostí sa z roka na rok zvyšuje, pričom narastá aj priemerná výška škôd.

 
Podľa štatistík poisťovne Generali sa počet poistných udalostí každý rok zvyšuje. „V medziročnom porovnaní rokov 2017 a 2018 sme zaznamenali nárast počtu poistných udalostí v rámci poistenia motorových vozidiel o 11,8 %, v životnom poistení o 17,7 % a pri poistení majetku dokonca o 30,2 %,“ upozorňuje Peter Mikulaj, riaditeľ Odboru riadenia nákladov na poistné plnenia poisťovne Generali.

Mnohým poistným udalostiam sa dokážete ľahko vyhnúť. Prinášame vám 8 rád, vďaka ktorým môžete predísť vzniku škodovej udalosti alebo aspoň zmierniť jej dopad.


1. Aj v blízkosti domova sa sústreďte na jazdu


V roku 2018 Generali zaevidovala viac ako 40 tisíc poistných udalostí z poistenia motorových vozidiel. Zo štatistík vyplýva, že až 54 % dopravných nehôd sa udeje vo vzdialenosti len 5 kilometrov od domova. Aj pri krátkych cestách si za volant sadajte oddýchnutí a sústredení na cestu. Nikdy nejazdite pod vplyvom alkoholu či drog.

2. Prilba zachraňuje životy


Zákon určuje povinnosť mať ochrannú prilbu pre cyklistov len pri jazde mimo obce. V záujme vlastnej bezpečnosti by ste prilbu mali použiť aj pri jazde v obci. Motorkárom túto povinnosť ukladá zákon. Ochranná helma totiž znižuje riziko smrteľnej nehody o 40 % a vážneho zranenia až o 70 %.

3. Dajte si pozor na rozvody


Únik vody z vodovodných zariadení je najčastejšou poistnou udalosťou v domácnostiach. Vedeli ste, že až 30 % problémov s únikom vody v domácnostiach spôsobujú práve pokazené rozvody? Dbajte preto na ich správnu údržbu a opravu zverte do rúk odborníka.

4. Pozor na ojazdené pneumatiky!


Takmer 18 % dopravných nehôd spôsobili pneumatiky s vyjazdeným dezénom. Pri šmyku je brzdná dráha v prípade opotrebovaných pneumatík až o 12 m dlhšia ako v prípade nových pneumatík. Neovládateľné vozidlo môže ľahko vybočiť do protismeru, zísť z cesty, naraziť do stromu či dokonca skončiť na streche.

5. Vždy si zapnite bezpečnostný pás


Zapnutý bezpečnostný pás má byť samozrejmosťou na predných aj zadných sedadlách. Použitie bezpečnostného pásu na zadnom sedadle znižuje riziko smrteľnej nehody až o 75 %.

6. Deti a požiare v domácnosti


Kým najčastejšou poistnou udalosťou bol únik vody, najväčšie škody spôsobuje požiar. Najčastejšou príčinou požiaru je vyhorenie sadzí v komíne, obsluha tepelného spotrebiča pri varení či fajčenie. Minulý rok spôsobili deti na celom svete približne 14 000 požiarov v domácnosti. Nenechávajte v dosahu dieťaťa zápalky, zapaľovače a sviečky. Dbajte na pravidelnú revíziu komínu.

7. Nebezpečné „ťukanie“ do telefónu


Počas jazdy sa venujte riadeniu auta a mobil majte odložený. Za používanie mobilu počas jazdy vám hrozí nielen pokuta, ale zvyšujete pravdepodobnosť dopravnej nehody. Písanie počas šoférovania spôsobuje každú štvrtú dopravnú nehodu.

8. 30 minút denne pre zdravie


Počas rokov 2012 až 2018 Generali v rámci životného poistenia zaregistrovala, že najviac klientov ochorelo na rakovinu (32 %) a kardiovaskulárne ochorenia (11 %). Pri ochoreniach srdca bol až v 79% prípadoch príčinou srdcový infarkt. Prispieva k tomu najmä zlý životný štýl, nedostatok pohybovej aktivity a nesprávne stravovacie návyky. Napríklad 30-minútová prechádzka denne vám pomôže zredukovať škodlivý cholesterol.

Vyberáme z Poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk