Pri pôžičke je dôležité preveriť si možnosti rodinného rozpočtu

Poskytovateľa úverov je dobré si overiť v zozname Národnej banky Slovenska.


Spôsobov, ako sa vyhnúť problémom so splácaním pôžičky, je viacero. "Spočítajte si všetky náklady, pričom výška možnej mesačnej splátky je rozdielom príjmov a výdavkov. Buďte na seba prísni, zvoľte radšej vyššiu splátku s kratšou dobou splácania. Nenechajte sa zlákať na nižšie mesačné platby za podmienok, že budete platiť dvakrát dlhšie, pretože s úrokmi vo finále zaplatíte oveľa viac," radí ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský.

Lehota užívania predmetu, na ktorý si klient berie úver, by mala byť dlhšia ako splatnosť požičaných peňazí. Taktiež platí, že by sme si nemali požičiavať na splátky iných pôžičiek predtým, ako sa poradíme s odborníkom. Poskytovateľa úverov je dobré si overiť v zozname Národnej banky Slovenska, či má oprávnenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov.

Záujemcovia o úver by si mali vyberať finančný produkt starostlivo. Jediným kritériom by nemal byť úrok, ale veľmi dôležité je sledovať ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN), ktorá v sebe zahŕňa všetky náklady spojené s pôžičkou. Na začiatok je dobré si vyplniť nezáväznú úverovú kalkulačku, vďaka čomu sa dá získať orientačný prehľad. "Požiadajte o konkrétnu ponuku u dvoch troch spoločností, nie zbytočne viac. Pretože všetky tieto ponuky sa posielajú do úverového registra a nadmerné množstvo by vás mohlo poškodiť," uvádza Zborovský.

Je dobré, keď od potenciálneho klienta spoločnosť žiada viac informácií. Znamená to podľa Zborovského, že si skutočne preveruje, či je schopný splácať. Vyhnúť by sme sa mali spoločnostiam, ktoré nezaujímajú ani naše príjmy. Je pozitívne mať nejakú úverovú minulosť. Spoločnosť tak vidí, že si záujemca o úver už niekedy požičal, aj to, ako v minulosti splácal.

Pred podpisom zmluvy je veľmi dôležité si ju prečítať. Seriózny poskytovateľ dáva klientovi dostatok času na preštudovanie a zodpovie všetky otázky. "Ak je vám pôžička zamietnutá, vždy sa pýtajte na dôvody. Niekedy prekážky jednoducho odstránite, inokedy musíte počkať niekoľko mesiacov, až sa situácia zlepší alebo sa môžete obrátiť na inú inštitúciu. Neutekajte ale nikdy k úžerníkom, ak vám z objektívneho dôvodu nebola pôžička poskytnutá, radšej si nepožičiavajte inde za každú cenu," hovorí Zborovský.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk