Búracie práce na Rázsochách sa začali

Odstraňovanie stavby potrvá približne deväť mesiacov.


V utorok odštartovali búracie práce skeletu nemocnice na Rázsochách. Ich cena by mala podľa ministerstva zdravotníctva dosahovať 10 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Samotným búracím prácam predchádzali v uplynulých týždňoch prípravné činnosti. Odstraňovanie stavby potrvá približne deväť mesiacov.

Po skončení búracích prác a odstránení skeletu nemocnice bude nasledovať výstavba novej. Aktuálne je vyhlásené verejné obstarávanie na projekt kompletnej prípravy novej Univerzitnej nemocnice Bratislava na Rázsochách. Jeho predpokladaná hodnota je 17,5 mil. eur bez DPH.

Premiér Peter Pellegrini pri oficiálnom začatí prác vyzval lekárov, ktorí chcú robiť špičkovú medicínu a výskum, aby nepodľahli tlaku, ktorý na nich možno bude vyvíjaný, a neodišli z fakultných nemocníc do súkromnej novovybudovanej nemocnice. "Aj týmto počinom im dávame jasný signál, že už to dnes nie je len o slovách, ale o konkrétnych činoch. A Bratislava, hoci trochu neskôr, ale novú národnú, koncovú univerzitnú nemocnicu mať bude," povedal Pellegrini.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská konštatovala, že v Bratislave chýba koncová nemocnica, ktorá bude poskytovať špičkovú zdravotnú starostlivosť, výučbovú základňu a vedecko-výskumnú bázu. Ako informovala, v súčasnosti pripravujú projekt, ktorý bude obsahovať 653 lôžok. "Počítame s tým, že v budúcnosti by tu mohlo vyrásť ďalších 500 lôžok, aby spĺňala komplexnosť, aby na jednom mieste dostali pacienti to, čo majú dostať," povedala.

Odhadované náklady na novú nemocnicu sú v koncepcii schválenej vládou SR stanovené na 263 mil. eur. V sume sú zahrnuté aj búracie práce či projektová príprava. Podľa odhadov ministerky by nová univerzitná nemocnica na Rázsochách mala stáť v roku 2024.

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk