Na Slovensku diagnostikovali prvý prípad AMO u diviaka

Výskyt AMO naďalej ostáva len na východe Slovenska.


Africký mor ošípaných (AMO) na území Trebišovského okresu sa rozšíril o prvý pozitívny prípad u diviaka. Informovalo o tom v pondelok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV). Diviak vykazoval zmeny správania, ulovil ho poľovník a následne bola vzorka zaslaná na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória vo Zvolene.

Miesto nálezu je v poľovnom revíri v katastri obce Svätuše (okres Trebišov), približne 7 kilometrov od spoločnej slovensko-maďarskej hranice, kde v oblastiach na maďarskej strane hranice je už dlhodobejšie diagnostikovaný výskyt AMO u diviačej zveri. Len od 1. januára 2019 v Maďarsku celkovo evidovali viac ako 800 pozitívnych prípadov.

"Národná expertná skupina pre africký mor ošípaných analyzuje situáciu a prijme opatrenia, pokiaľ ide o manažment lovu najmä z pohľadu zistenia AMO u diviakov ako možného zdroja nákazy. Daná skutočnosť je dôležitým zistením, keďže diviak je zdrojom nákazy aj pre domáce ošípané," ozrejmil Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV.

Agrorezort bude o vývoji nákazy naďalej aktuálne informovať.
 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk