Inflácia tentoraz nezvýši odberateľom cenu elektriny

Odvod na likvidáciu jadra pre odberateľov elektriny sa každoročne zvyšoval podľa inflácie. Od tohto roka stanovila odvod vláda.


Slovenským domácnostiam ako aj firmám v tomto roku nezdražie elektrina pre zvyšovanie odvodu na likvidáciu jadra. Od začiatku tohto desaťročia sa výška odvodu na riešenie historického dlhu, ktorý vznikol pri tvorbe zdrojov určených na krytie nákladov záverečnej časti jadrovej energetiky, menila každoročne v júli na základe vývoja minuloročnej inflácie. Od tohto roku sa však mení výška odvodu na základe nariadenia vlády. Kabinet rozhodol, že odvod zostáva na predchádzajúcej úrovni 3,27 eura za megawatthodinu dodanej elektriny, a to aj napriek minuloročnej inflácii vo výške 2,5 %.

„Súčasné nariadenie vlády vychádza zo zákona o Národnom jadrovom fonde z roku 2018. Zákon už neobsahuje splnomocňujúce ustanovenie pre úpravu hodnoty efektívnej sadzby na základe inflácie. Celkovo bude odvod do Národného jadrového fondu ako zdroj na krytie historického dlhu komplexne prehodnotený v rámci aktualizácie vnútroštátneho programu nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi látkami v SR,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Národného jadrového fondu Peter Neštický.

Celkovo sa odvod do Národného jadrového fondu, ktorý spravuje financie určené na likvidáciu jadra, pre infláciu zvyšoval päťkrát. Odvod z dodanej elektriny sa tak pre infláciu celkovo zvýšil z troch eur za megawatthodinu dodanej elektriny na súčasných 3,27 eura za megawatthodinu. V rokoch 2015 a 2016 sa odvod nezvyšoval, keďže na Slovensku štatistici rok predtým nezaznamenali infláciu.

Vládny kabinet vo svojom nariadení taktiež schválil pre niektoré podniky na Slovensku zľavu pri platení odvodu na likvidáciu jadra a jadrových zariadení, takzvaný zadný palivový cyklus. Na základe nariadenia sa znížil odvod do jadrového fondu o 30 % pre podniky spadajúce do vymedzeného odvetvia. Zľavu z odvodu vo výške 75 % dostanú podniky, ktorých elektroenergetická náročnosť dosahuje najmenej 60 %. Zľava z odvodu na zadný palivový cyklus sa týka spoločností pôsobiacich vo výrobe rafinovaných ropných produktov, surového železa, ocele a ferozliatin a vo výrobe hliníka.

Na zadný palivový cyklus okrem spotrebiteľov elektriny prispieva aj prevádzkovateľ jadrových elektrární. Podľa zákona o Národnom jadrovom fonde, ktorý je účinný od začiatku tohto roka, začal odvod platiť aj prevádzkovateľ jadrových zariadení, ktoré nevyrábajú elektrinu. NJF bude mať v rokoch 2019 až 2021 na likvidáciu jadra od podnikateľov k dispozícii vyše 215 miliónov eur.

Prostriedky na likvidáciu jadra spravuje Ministerstvo hospodárstva SR. Rezort ich následne mesačne prevádza na účet NJF, ktorý vznikol v roku 2006. Účelom fondu je sústreďovať finančné prostriedky vyzbierané od prevádzkovateľov jadrových zariadení, ako aj od samotných spotrebiteľov elektrickej energie. Národný jadrový fond tieto prostriedky poskytuje na riešenie tzv. historického dlhu, ktorý vznikol pri tvorbe zdrojov určených na krytie nákladov záverečnej časti jadrovej energetiky, keďže sa nenazbierali finančné zdroje na záverečnú časť jadrovej energetiky.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk