Mobilná aplikácia pomôže rodičom orientovať sa v urgentných zdravotných problémoch detí

Aplikáciu Národného ústavu detských chorôb zatiaľ nepoužíva žiadna nemocnica, tvrdí ústav.


Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) spustil mobilnú aplikáciu, ktorá má pomôcť rodičom v lepšej orientácii pri urgentných zdravotných problémoch ich detí. "Aplikácia je jeden z ďalších zásadných krokov terapeutickej komunikácie, ktorú ústav spustil v apríli," uviedol NÚDCH v tlačovej správe. Ústav konštatoval, že takúto aplikáciu zatiaľ nepoužíva žiadna nemocnica.

Podľa NÚDCH sa častokrát stane, že rodič pri úraze alebo chorobe dieťaťa váha, či má alebo nemá navštíviť urgentný príjem. "Rovnako sa stane, že niekedy aj zbytočne hodiny čaká na urgente a pritom pri správnej pomoci by vedel dieťa ošetriť aj v domácom prostredí," upozornil ústav. A práve v takýchto prípadom má pomôcť táto aplikácia. Jej cieľom je aj včasné varovanie pri náhlej zmene zdravotného stavu, ktorá môže ohroziť život alebo zdravie dieťaťa.

"Zo skúseností kolegov na Oddelení urgentného príjmu (OUP) vieme, čo rodičov najviac trápi v súvislosti s náhlym zhoršením zdravotného stavu ich detí. Preto sme vyvinuli aplikáciu, ktorá im pomôže správne reagovať nielen v život ohrozujúcich situáciách a vážnych stavoch, ale ich aj upokojí, napríklad ak má dieťa teplotu krátky čas a bez príznakov. Rodič si aplikáciu stiahne do mobilu, a ak nastane krízová situácia, môže ju hneď riešiť,“ povedal generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.

Na aplikácii ústav s tímom odborníkov pracoval takmer rok. "Sú v nej vložené identifikátory a databázy konkrétnych detí, ktoré sú v starostlivosti užívateľa aplikácie, ktorá mu poskytne niekoľko služieb. Najdôležitejšia je tá, ktorá rodiča upozorní na to, kedy a ako správne začať dieťa resuscitovať, aby vedeli, pri akých príznakoch aké úkony a v akom poradí treba robiť," uviedol primár OUP Marcel Brenner. Podľa neho pomôže rodičom pri hodnotení niektorých zdravotných príznakov, príznakov zmeny zdravotného stavu, naliehavosti vyšetrenia a zároveň podľa lokalizácie ho nasmeruje k najbližšiemu poskytovateľovi ambulantnej pohotovostnej (APS) a ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS).

Aplikácia ale hodnotí rôzne parametre. "Sleduje, či má dieťa zvýšenú teplotu, a ak áno, ako dlho trvá. Sleduje bolesti, zmeny farby kože, prípadné straty vracaním a hnačkou, prítomnosť viditeľného krvácania, kŕčov a iné," uviedol NÚDCH. Aplikácia nehodnotí len prítomnosť daného parametra, ale aj jeho intenzitu a dĺžku a následne tieto parametre vyhodnocuje. "Zároveň aplikácia slúži aj ako informačný portál, keďže na nej budeme zverejňovať aj všetky dôležité rady rodičom, ktoré sa týkajú zdravia ich detí," dodal ústav. NÚDCH požiadal verejnosť, aby k aplikácii posielala pripomienky, keďže ide vôbec o prvý typ aplikácia tohto druhu. "Uvedomujeme si, že môže mať aj svoje užívateľské nedostatky. Mesiace sme ju testovali na našich kolegoch, aby sme vychytali všetky chyby," pripomenul ústav.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk