Ako postupovať pri nehode? Nepanikárte

Šmyk na klzkej vozovke, nezvládnutie zákruty v rýchlosti, oslepenie z prudkého slnečného svetla, stret so zverou, ako aj ďalšie rizikové momenty sú často dôvodom poistnej udalosti. Poradíme, ako postupovať, keď sa stane poistná udalosť, kedy ju zdokumentovať a kedy volať políciu.


Každý vodič by mal jazdiť tak, aby k poistnej udalosti vôbec nedošlo. Teda prispôsobiť jazdu stavu vozovky, predvídať situáciu na ceste, nejsť do rizika, kontrolovať rýchlosť, rešpektovať dopravné značenie, šoférovať bez použitia alkoholu, používať bezpečnostný pás, v prípade potreby hands free zariadenia, nerozptyľovať svoju pozornosť počas jazdy. Čo však, keď napriek tomu k poistnej udalosti dôjde?

Nepanikárte


To je základné pravidlo. Ak je ohrozený život, snažte sa poskytnúť prvú pomoc a volať záchrannú službu. Kontakty, vrátane asistenčnej služby či slovenského konzulárneho úradu pri cestách do zahraničia, majte vždy na dosah. Kým príde pomoc, vedia poradiť, čo oceníte najmä v krajine, v ktorej sa neviete dohovoriť.

Priebeh poistnej udalosti riadne zdokumentujte. „Dôležité je to najmä v prípade požiadavky o poistné plnenie zo strany poisťovne,“ upozorňuje Vladimír Guštafik, Team Manager Operations Services Business Lease Slovakia. Vyplňte formulár Záznam o nehode, uľahčí to proces komunikácie s poisťovňou. Ak nemôžete na mieste spísať záznam o nehode, poznačte si všetky údaje vinníka a spravte základnú fotodokumentáciu nehody.

Havarijná poistka zmierni následky


To, že povinné zmluvné poistenie je samozrejmosťou, netreba pripomínať. Pokryje škody, ktoré spôsobíte druhému vodičovi. Ak poistnou udalosťou vzniknú škody na vašom vozidle, teda išlo o stret s iným autom, zverou, alebo vecou, napríklad o pád konára či stromu, alebo bola dôvodom poistnej udalosti krádež auta, vandalizmus, živelná udalosť, zmierniť finančné straty môže havarijné poistenie.

Poisťovňu hlavne zaujíma, ako k nehode došlo a či ste nešli vedome do rizika, prípadne či sa na danú poistnú udalosť vzťahuje poistné krytie.

Ak ste účastníkom dopravnej nehody v zahraničí a nemáte uzatvorené PZP, mohli by ste mať problém prejsť s havarovaným vozidlom späť cez hranice domov. Polícia vám totiž vydá potvrdenie o účasti na dopravnej nehode, len ak PZP uzatvorené máte.

Kedy volať políciu


Kým riadne zdokumentovanie poistnej udalosti je nevyhnutné, políciu nemusíte privolávať ku všetkým poistným udalostiam. Napriek tomu odborník odporúča urobiť tak vždy, ak sú zranení, ak je predpokladaná škoda vyššia ako 4 000 eur, prípadne ak ju neviete odhadnúť alebo vám ako vodičovi spôsobil škodu niekto iný resp. ak nie je možné sa s druhým účastníkom dohodnúť, kto bol vinníkom nehody. „V prípade stretu so zverou však nestačí priebeh len zdokumentovať. Povinnosťou vodiča je vždy privolať aj políciu,” upozorňuje Vladimír Guštafik. Obdobne je to aj v prípade, keď škodu spôsobil výtlk cesty a vy chcete škodu vymáhať od správu cestnej komunikácie.

Pozor si dávajte pri cestách do zahraničia, v niektorých krajinách (napríklad v Chorvátsku) musíte políciu k dopravnej nehode privolať vždy, v iných sa polícia privoláva len v prípadoch väčších nehôd.

Asistencia je na nezaplatenie


Súčasťou havarijného poistenia sú aj asistenčné služby, ktoré vám pomôžu vyriešiť problémy ako napríklad zabezpečenie odtiahnutia vozidla, poskytnutie náhradného vozidla či ubytovania. Viac o asistenčných službách sme písali v článku Asistenčné služby - 1. časť (poistenie auta).

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk