Chybne zaslané platby na iný účet sa vracajú zložitejšie

Poslednou možnosťou je súd, avšak súdna cesta je zložitá a najmä zdĺhavá, preto je na zváženie, či sa do sporu púšťať napríklad pre nízku sumu.


Ak ste peniaze poslali na nesprávne číslo účtu a ten účet existuje, vrátenie závisí od dobrej vôle príjemcu platby. Ak prostriedky pošlete na neexistujúci účet, je to ten lepší prípad. Peniaze sa vám vrátia nazad automaticky. Na získanie omylom zaslaných peňazí existuje podľa odborníkov oslovených agentúrou SITA viacero možností. Od storna platby, cez vymáhanie bankou až po súd.

Ak majiteľ účtu dobrovoľne nespolupracuje, nezostáva poškodenému podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika nič iné, len vymáhať si peniaze súdnou cestou. Avšak ešte predtým PR manažérka 365.bank Linda Gáliková odporúča, aby sa poškodený čím skôr obrátil na svoju banku, ktorá na základe toho preverí stav spracovania platby. Pokiaľ platba ešte nebola odoslaná z banky, je možné ju stornovať a obratom tak vrátiť na účet klienta. V prípade, že platba už bola odoslaná z banky, vrátenie peňazí závisí podľa Gálikovej od vôle protistrany.

Poslednou možnosťou pred súdnou cestou je, že si prostriedky bude poškodený vymáhať sám priamo u prijímateľa platby. "Ak príjemca platbu nevráti, tak platiteľ môže požiadať o sprostredkovanie žiadosti o vydanie identifikačných údajov príjemcu," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková s tým, že to umožňuje zákon o bankách. Banka príjemcu požiada o vrátenie platby. Taktiež ho informuje aj o tom, že ak peniaze nevráti do siedmich kalendárnych dní, potom v súlade so zákonom oznámi jeho identifikačné údaje poškodenému. Ten si následne môže vymáhať platbu v občianskoprávnom konaní.

Po prechode na číslo účtu vo formáte IBAN je podľa hovorkyne Slovenskej sporiteľne Marty Cesnakovej už v praxi veľmi nízka pravdepodobnosť, že pri preklepe jedného čísla v čísle účtu alebo výmene dvoch čísiel medzi sebou, by daný IBAN bol správny. Číslo IBAN musí spĺňať isté pravidlá a nie akékoľvek číslo môže byť použité ako číslo účtu. Čiže preklepnutím jedného čísla bude IBAN s najväčšou pravdepodobnosťou chybný a systém to okamžite rozozná, upozorní zadávateľa platby na nesprávny formát IBAN čísla a nedovolí odoslať platbu na takéto číslo.

Súdna cesta je však podľa Búlika zložitá a najmä zdĺhavá, preto je na zváženie, či sa do sporu púšťať pre malú sumu. Náklady totiž navyšujú aj poplatky bánk za sprostredkovanie. Pohybujú sa v rozpätí od 10 do 20 eur. Vyhnúť sa im môžete vtedy, ak sa platba uskutočnila v rámci jednej banky. Súdne poplatky sú tiež vysoké, štandardne 6 % z vymáhanej sumy, v prípade upomínacieho konania polovica, minimálne však 16,5 eura. "Ak však máte dostatočnú trpezlivosť, šanca na výhru v súdnom spore je vysoká, keďže nezákonné obohatenie viete jednoznačnej dokázať na základe výpisu z banky a súd môže priznať aj náhradu trov konania vrátane zastupovania právnikom," dodal Búlik.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk