Zločinci podvodmi ukradli vlani v rámci bezhotovostných platieb 1,44 mld. eur

Európanom sa každý rok zašle približne 36 miliárd phishingových správ.


Podľa posledných údajov Európskej komisie zločinci ukradli za minulý rok 1,44 mld. eur páchaním podvodov v oblasti bezhotovostných platieb. Medzi najčastejšie podľa Slovenskej sporiteľne spôsoby patrí odčítanie údajov z karty pri platení bezkontaktne, zadávanie údajov z karty pri online nákupoch a tzv. phishing, teda vymáhanie údajov podvodnými správami. Európanom sa každý rok zašle približne 36 miliárd phishingových správ. Ide o činnosť, pri ktorej sa podvodník snaží neoprávnene získať od používateľov heslá, používateľské mená a ďalšie podrobnosti napríklad o platobných kartách.

Problémom je aj nakupovanie cez internet. V minulom roku 70 % Slovákov nakúpilo cez internet. V porovnaní s okolitými krajinami sú Slováci lídrami a predbehli napríklad susedné Rakúsko. "Súvisí to aj s tým, že Slováci radi využívajú zľavy a tých ja na e-shopoch veľa. V roku 2018 minuli viac ako 1 mld. eur. Takmer 7 % všetkých platieb kartou sa uskutoční práve pri nákupe cez internet," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Dôležité je podľa Slovenskej sporiteľne rozoznať nedôveryhodný web. Väčšinou sú to neaktívne webové stránky, ktoré aj po grafickej stránke vyzerajú zastarané. Majú nefunkčné podstránky, alebo obsahujú preklepy. Veľakrát im chýba bezpečnostný certifikát https, ktorý je na začiatku okienka s URL adresou. Zobraziť sa môže aj ako odomknutá zámka pri názve domény. Tieto stránky nemajú štandardné platobné brány.

Akonáhle klient zistí neštandardnú operáciu na jeho účte, mal by hneď kontaktovať klientske centrum banky, kartu zablokovať a následne zadať reklamáciu. "V prípade podozrenia na zneužitie platobnej karty na internete všetky reklamácie banky prešetrujú a posudzujú individuálne, nakoľko musia zohľadňovať aj pravidlá kartových spoločností. Záleží to aj od toho, o aký typ zneužitia ide, v niektorých prípadoch môže mať klienti svoje peniaze naspäť už o niekoľko dní, pri tých komplikovanejších to môže byť však dlhšie," doplnila Buchláková.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk