Búrky naberajú na intenzite. Stačí im málo času, aby napáchali veľké škody, a to aj tam, kde nepršalo

Klimatická zmena so sebou prináša čoraz teplejšie letné dni a intenzívnejšie búrky. Aj v uplynulých dňoch sme sa mohli presvedčiť o tom, že naberajú na sile a majú čoraz väčší počet extrémnych prejavov. V jednom búrkovom oblaku sa nachádzajú tony vody a blesk môže udrieť aj desiatky kilometrov od centra búrky. Tá môže byť sprevádzaná silným vetrom a krúpami. Príklady poistných udalostí z minulého roka potvrdzujú, že letná búrka po sebe môže zanechať obrovské škody ma majetku.


21. júna sa nám začalo leto. „Slovenské leto je podľa klimatického normálu 1961-1990 definované ako deň s malou, v priebehu dňa so zväčšenou oblačnosťou, prehánkami a búrkami, najmä v hornatých častiach krajiny. Maximálna denná teplota je od 22-23 °C na severe, po 28-29 °C na juhu. Počas leta sa u nás vyskytuje štatisticky 25-30 dní s búrkou. Všetci ale dobre vieme, že denné teploty v lete sú už ďaleko vyššie, často vystupujú nad hodnotu 35 °C, na severe sa častejšie objavujú dni s 30 °C. Počet dní s búrkou sa síce nezvyšuje, zvyšuje sa ale počet extrémnych javov, ktoré sa pri búrke objavujú, ako aj ich sila,“ upozorňuje meteorologička Miriam Jarošová. Klimatická zmena, ktorej sme svedkami, sa totiž prejavuje práve otepľovaním atmosféry. Teplejšia atmosféra dokáže pojať do seba viac vlhkosti a viac vlhkosti v atmosfére zase prináša intenzívnejšie prejavy prehánok a búrok.

Búrkový oblak (Cb - cummulonimbus ) je naozajstná ozruta medzi oblakmi. V našich zemepisných šírkach dorastá až do výšky viac ako 10 km. Nie je nezvyčajné, že pri určitých typoch poveternostných situácií má výšku blížiacu sa k 15 km. „Predstavme si, že oblak má rozmery 1x1x10 km a hustota vody v ňom sú 4g/m3, čo je rozmerovo menší oblak tohto typu. Keď spočítame množstvo vody v ňom, získame neskutočné číslo - 40 tisíc ton. Ak toto množstvo vody spadne na malej ploche, určite dokáže veľmi rýchlo naplniť malé vodné toky a spôsobiť tak veľké škody na majetku,“ dodáva meteorologička.

Aj tento rok sme už zaznamenali výrazné zrážkové úhrny pri búrkach, napr. 16. júna v Červenom Kláštore za 1 hodinu spadlo viac ako 60 mm zrážok. Treba si uvedomiť, že zrážky majú striktne lokálny charakter, nemajú rovnakú intenzitu a v kopcovitom teréne sa so zrážkami často objavuje aj tzv. bahnotok. Voda teda aj pri malej lokálnej búrke dokáže napáchať veľké materiálne škody a pokiaľ je búrka v kopcovitom teréne, voda z kopcov steká rýchlo nadol a prináša problémy aj tam, kde vôbec nemuselo pršať.

„Silné prívalové dažde vlani spôsobili bleskové zatečenie okolia rodinného domu, zaplavené boli aj jeho vnútorné priestory. Vzhľadom na rýchlosť vzniku záplavy nebolo možné vykonať žiadne opatrenia, aby ku škode nedošlo. Poisťovňa poskytla poistné plnenie za poškodenie stavebných súčastí rodinného domu, odstraňovanie nánosov bahna, sušenie, maľovanie stien a opravu podláh vo výške 3 000 eur. Klient nemal poistenú domácnosť, iba dom, preto plnenie za zaplavené hnuteľné veci poisťovňa nemohla vyplatiť. Je preto naozaj dôležité, aby spolu s nehnuteľnosťou bola poistená aj celá domácnosť. Iba vtedy má klient istotu, že môže mať preplatenú celú vzniknutú škodu,“ radí Ľubica Skalická, riaditeľka Úseku správy a likvidácie neživotného poistenia.

Pri búrke sa pomerne často vyskytujú aj krúpy. Ide o kusy ľadu s priemerom väčším ako 5 mm. Zatiaľ sa tento rok pri búrkach na východe krajiny pozorovalo silné krupobitie s výskytom krúp s priemerom až do 3 cm. Krupobitie dokáže spôsobiť škody na plodinách, ale aj na automobiloch, oknách, či výkladoch budov. Môžu zraniť aj človeka.

Búrka by nebola búrkou, ak by sa pri nej nevyskytovali blesky. „Blesk je dlhý do 3-5 km, napätie je v miliónoch voltov, tak sa nečudujme, že blesk má dostatok energie na napájanie 100 wattovej žiarovky po dobu 3 mesiacov. Vzduch sa pri ceste blesku atmosférou zohreje až na 30 tisíc °C, čo je vyššia teplota ako na povrchu slnka. Blesk môže udrieť až do vzdialenosti 30 km od centra búrky a aj keď sa hovorí, že nikdy neudrie 2x na to isté miesto, nie je to pravda. Udiera všade tam, kde je najlepší vodič elektriny, bez ohľadu na to, koľkokrát bolo dané miesto zasiahnuté bleskom,“ uvádza meteorologička. Aj blesk môže ohroziť majetok i samotný ľudský život.

„V poisťovni sme riešili poistnú udalosť, kedy do rodinného domu udrel blesk, čo spôsobilo požiar strechy a celého podkrovia. Pri hasení požiaru bolo poškodené aj prízemie domu, ktoré bolo zaplavené vodou pri hasení. Dom bol neobývateľný, klientovi sme preplatili náklady na ubytovanie počas opravy domu. Poistné plnenie za opravy po požiari následkom blesku bolo vo výške 35 000 eur,“ opisuje Ľ. Skalická.

Ďalším nebezpečným sprievodným javom búrky je silný vietor, ktorý napr. láme konáre, pohybuje voľne stojacimi predmetmi a podobne. „Vlani sme evidovali prípad strhnutej strechy na rodinnom dome, ako následok veternej smršte, ktorá sa často vyskytuje pre supercelárnej búrke. Víchor presiahol v nárazoch rýchlosť 75 km/h, čo je už v poistných podmienkach definované ako víchrica. Postihnutej rodinne poisťovňa obratom vyplatila poistné plnenie vo výške predpokladaných nákladov na opravu celej strechy podľa rozpočtu, ktorý vypracovala dodávateľská firma cca 15 000 eur, aby mali finančné prostriedky na okamžitú opravu,“ dodáva Ľ. Skalická.

Vývoj búrkového oblaku trvá veľmi krátko, za približne 30 minút stačí často oblak vyrásť a aj sa vypršať a zaniknúť. Kombinácia rozličných pozorovacích metód dokáže dať meteorológovi kvalitnú informáciu o možnom výskyte búrky nad daným miestom a poskytnúť aj predikciu na približne 2 hodiny dopredu. Niektoré búrky však radary a iné zariadenia nemusia zaznamenať, varovanie pred nimi príde neskoro, alebo sú búrky tak intenzívne, že škodám nezabránime ani pri ich včasnej predpovedi. Svoj majetok by sme si preto, aj pre tieto prípady, mali preventívne chrániť.

Poštová poisťovňa ponúka Poistenie bývania PostDom v podobe poistenia rodinného domu, rekreačnej nehnuteľnosti alebo bytu, a to aj vo výstavbe. Poistiť si možno aj veci domácnosti. Poistenie bývania PostDom vám pomôže vykryť náklady súvisiace s odstraňovaním následkov škôd a s nepredvídateľnými stratami napríklad po povodni, krupobití, údere blesku, ale aj po krádeží vlámaním. V prípade, ak si klient súčasne poisťuje na jednej poistnej zmluve nehnuteľnosť aj domácnosť, Poštová poisťovňa klientovi priznáva zľavu až vo výške 20 % z celkového poistného. Navyše vám poisťovňa prizná ďalšiu zľavu 15 % z poistného za poistenie nehnuteľnosti, ak súčasne využijete hypoúver od Poštovej banky.

V prípade poistnej udalosti je možné uhradiť aj zachraňovacie náklady, ktoré klient vynaloží na zabezpečenie opatrení proti vzniku škôd, náklady na odpratávacie práce na poškodenej stavbe a tiež náklady na náhradné ubytovanie, ak sa rodinný dom stane z dôvodu poistnej udalosti neobývateľným. Viac informácií o Poistení bývania PostDom nájdete na www.postovapoistovna.sk.
Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu už 26 rokov. S viac ako miliónom klientov patrí v oblasti retailu k najsilnejším bankám. Jej vlastnú sieť tvorí 50 pobočiek, 190 bankomatov a svoje služby poskytuje aj na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Jej klienti majú k dispozícii viac ako 7 000 miest na výber hotovosti. Štandardnú ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie v druhom pilieri.

(PR servis)

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk