Tržby v priemysle na Slovensku v máji medziročne stúpli o 1,6 %

Celkové tržby v priemysle sa za prvých päť mesiacov tohto roka zvýšili o 6,6 %.


Tržby v priemysle vzrástli v máji medziročne o 1,6 %. Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR (ŠÚ), vývoj ovplyvnil rast v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 13,4 %. Rast bol aj v ťažbe a dobývaní o 9,5 %, v priemyselnej výrobe o 2,1 %. Pokles bol v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,4 %.

Zo špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom raste tržieb, najvýznamnejšie zvýšenie zaznamenali vo výrobe dopravných prostriedkov, a to o 14,7 %. Tržby klesli hlavne vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 22,4 %. Vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov to bol pokles až o 26,1 %. Celkové tržby v priemysle sa za prvých päť mesiacov tohto roka zvýšili o 6,6 %.

Tržby pritom v máji rástli aj v ďalších sektoroch slovenského hospodárstva. V stavebníctve sa zvýšili o 3,9 %. Tržby v doprave a skladovaní stúpli o 3,6 %, pričom rast zaznamenala väčšina činností. Tržby klesli len v pozemnej doprave a doprave potrubím. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach medziročne vzrástli o 10,3 %. Vo vybraných trhových službách sa májové tržby zvýšili o 13,7 %.
 

Vyberáme z poistovne.sk

burst-reading-in-hospital

eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?

Potrebujete lieky? Nemusíte chodiť do ambulancie, stačí zavolať.
19.04.2024 | redakcia
Čítať viac o eRecept už funguje 10 rokov. Poznáte všetky jeho výhody?
freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Vyberáme z banky.sk