Každé desiate auto vyvezené zo Slovenska už má alternatívny pohon

Analytici menového úseku Národnej banky Slovenska poukázali na to, že prvý štvrťrok tohto roka je pre slovenský automobilový priemysel zlomový v prudkom náraste podielu automobilov s alternatívnym pohonom. Ich podiel by sa mal ďalej zvyšovať.


Slovenský automobilový sektor nastupuje na vlnu alternatívnych pohonov. Upozorňujú na to aj analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS), podľa ktorých v tomto roku výrazne stúpol export automobilov s alternatívnym pohonom. Pri pohľade na celkový vývoz automobilov z jednotlivých krajín sme v podiele exportu áut s hybridným alebo elektrickým pohonom dokonca predbehli aj susedné Česko či Nemecko.

"Tento trend sa nevyhol ani závodom na Slovensku. Do roku 2018 predstavovala výroba áut s alternatívnym pohonom iba 1 % vývozu automobilov. Zásadná zmena nastala v prvom štvrťroku tohto roka, kedy začal vývoz automobilov s alternatívnym pohonom dosahovať približne desatinu z celkového vývozu áut," uvádzajú analytici menového úseku centrálnej banky vo svojom komentári.

Tento výrazný nárast podľa nich korešponduje so začiatkom výroby dvoch SUV modelov v takzvanej plug-in a mild-hybridnej verzii. Podiel na Slovensku vyrobených automobilov s hybridným alebo elektrickým pohonom by sa však mal ešte zvyšovať. "Okrem toho by mali v tomto roku pribudnúť v portfóliu áut vyrábaných u nás ešte ďalšie verzie, či už s elektrickým, alebo hybridným pohonom," konštatuje sa v komentári menového úseku NBS.

Analytici centrálnej banky pritom vychádzajú z údajov štatistikov a svojich prepočtov. Podľa týchto čísiel aktuálnych k tohtoročnému marcu pritom Slovensko so svojím desaťpercentným podielom áut s alternatívnym pohonom na celkovom vývoze motorových vozidiel predbehlo aj Nemecko, v ktorom tento podiel predstavoval zhruba 8 % a Českú republiku, kde bol dokonca iba zhruba 3 %.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk