Každé desiate auto vyvezené zo Slovenska už má alternatívny pohon

Analytici menového úseku Národnej banky Slovenska poukázali na to, že prvý štvrťrok tohto roka je pre slovenský automobilový priemysel zlomový v prudkom náraste podielu automobilov s alternatívnym pohonom. Ich podiel by sa mal ďalej zvyšovať.


Slovenský automobilový sektor nastupuje na vlnu alternatívnych pohonov. Upozorňujú na to aj analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS), podľa ktorých v tomto roku výrazne stúpol export automobilov s alternatívnym pohonom. Pri pohľade na celkový vývoz automobilov z jednotlivých krajín sme v podiele exportu áut s hybridným alebo elektrickým pohonom dokonca predbehli aj susedné Česko či Nemecko.

"Tento trend sa nevyhol ani závodom na Slovensku. Do roku 2018 predstavovala výroba áut s alternatívnym pohonom iba 1 % vývozu automobilov. Zásadná zmena nastala v prvom štvrťroku tohto roka, kedy začal vývoz automobilov s alternatívnym pohonom dosahovať približne desatinu z celkového vývozu áut," uvádzajú analytici menového úseku centrálnej banky vo svojom komentári.

Tento výrazný nárast podľa nich korešponduje so začiatkom výroby dvoch SUV modelov v takzvanej plug-in a mild-hybridnej verzii. Podiel na Slovensku vyrobených automobilov s hybridným alebo elektrickým pohonom by sa však mal ešte zvyšovať. "Okrem toho by mali v tomto roku pribudnúť v portfóliu áut vyrábaných u nás ešte ďalšie verzie, či už s elektrickým, alebo hybridným pohonom," konštatuje sa v komentári menového úseku NBS.

Analytici centrálnej banky pritom vychádzajú z údajov štatistikov a svojich prepočtov. Podľa týchto čísiel aktuálnych k tohtoročnému marcu pritom Slovensko so svojím desaťpercentným podielom áut s alternatívnym pohonom na celkovom vývoze motorových vozidiel predbehlo aj Nemecko, v ktorom tento podiel predstavoval zhruba 8 % a Českú republiku, kde bol dokonca iba zhruba 3 %.
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk