Z obľúbených dovolenkových destinácií Slovákov v EÚ má najdrahšie potraviny Taliansko

V Taliansku si Slováci výrazne priplatia za mäso, chlieb aj pečivo.


Z obľúbených dovolenkových destinácií Slovákov v EÚ má v porovnaní so Slovenskom najdrahšie potraviny Taliansko. Vyplýva to z analýzy Slovenského farmárskeho, družstva (SFD), ktorá sa zamerala na Taliansko, Grécko, Chorvátsko, Maďarsko, ČR, Bulharsko a Poľsko. V Taliansku sú ceny potravín oproti Slovensku podľa posledných údajov Eurostatu a prepočtov SFD o 22,3 % drahšie. V Grécku Slováci nakúpia potraviny za ceny o 13,9 % vyššie ako doma. Najmenšie rozdiely na cenovkách potravín v obchodoch by mali Slováci pocítiť v najobľúbenejšej prímorskej dovolenkovej destinácii Slovákov – v Chorvátsku, kde sú v priemere len o necelé 4 % vyššie ako v slovenskej ekonomike.

"Naopak, v prípade všetkých našich susedov nás nákup potravín na dovolenke vyjde na menej ako doma. V Maďarsku a v Českej republike zaplatíme za potraviny v priemere o desatinu menej a v Poľsku dokonca až o 26,5 % menej ako doma. O 19 % sú lacnejšie potraviny aj v Bulharsku," uviedla analytička SFD Eva Sadovská.

V Taliansku okrem mäsa drahšieho o 50 % ako na Slovensku, dajú našinci viac aj za chlieb a pečivo, ktoré sú tam drahšie v priemere o 35 %. Aj v Grécku si o približne tretinu priplatia Slováci viac za chlieb a pečivo, ale aj za mlieko, syry a vajcia. "V Chorvátsku si zas za chlieb a pečivo priplatia o takmer 18 % viac ako u nás, no na druhej strane ryby, ovocie a zelenina sú v priemere lacnejšie ako na pultoch v našich obchodoch. V prípade Bulharska, ale aj našich susedských ekonomík, sú všetky analyzované kategórie potravín lacnejšie ako u nás," dodala Sadovská.

Na Slovensku sú aktuálne podľa údajov Eurostatu z mája 2019 ceny potravín o 4,2 % vyššie ako vlani. Ceny potravín ale nerastú iba na Slovensku. Z analyzovaných krajín zaznamenalo najvýraznejšie medziročné tempo zdražovania potravín podľa SFD Bulharsko, a to o 5,8 %. Nasledovali Maďarsko a Poľsko s medziročným nárastom cien potravín o 5,4 % a 5,3 %. V ČR zase platia či už dovolenkári alebo domáci za potraviny o 3,1 % viac ako vlani.

"V Taliansku a Grécku je nárast cien najmenej viditeľný, nakoľko cenovky potravín na pultoch ich obchodov sú vyššie ako vlani i ba o 0,5 % a 0,4 %. No a zrejme dobrou správou pre Slovákov dovolenkujúcich v Chorvátsku je fakt, že ceny potravín sú podľa najaktuálnejších štatistík v tejto krajine nižšie ako vlani o 0,6 %," uzavrela Sadovská.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk