Cestovné kancelárie musia byť poistené proti úpadku, dôležitá je aj výška poistky

Generálna sekretárka Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Jana Varinská upozorňuje, že ak cestovná kancelária dlhodobo ponúka zľavy nad 80 percent, ľudia by mali spozornieť.


Pri nákupe organizovaných dovolenkových zájazdov a pobytov by sa mali ľudia v prvom rade informovať, či je cestovná kancelária, z ktorej ponuky si vyberajú, poistená proti úpadku. Ako pre agentúru SITA uviedla generálna sekretárka Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Jana Varinská, nezanedbateľná je aj výška poistky. Podľa zákona o zájazdoch, spojených službách a niektorých podmienkach podnikania v cestovnom ruchu, účinného od začiatku tohto roka, poisťovne poisťujú minimálne 30 percent z predpokladaného obratu cestovnej kancelárie.

"Takže, ak sa aj laik pozrie na škálu ponúkaných produktov danej cestovnej kancelárie a ich priemernú cenu, vie sa zorientovať, či je cestovná kancelária správne poistená," tvrdí Varinská. Ak však cestovná kancelária dlhodobo ponúka zľavy nad 80 percent, treba spozornieť. Záujemcovia podľa zástupkyne asociácie majú určite šancu vopred zistiť, či cestovné kancelárie a agentúry sú spoľahlivé. "Na slovenskom trhu sú už roky etablované cestovné kancelárie a cestovné agentúry, ktoré každým rokom dokazujú svojou prácou serióznosť a profesionalitu. A nemusia to byť len veľké cestovné kancelárie. Neodmysliteľným znakom serióznosti cestovnej agentúry je aj cena," poznamenala Varinská s tým, že cena v agentúre musí byť totožná s cenou v kancelárii.

"Cestovná agentúra pracuje na základe províznej zmluvy. Predáva produkty cestovných kancelárií. Nemá vlastný produkt, neorganizuje zájazdy, nemusí byť poistená voči úpadku práve z toho dôvodu," priblížila Varinská. Každá cestovná kancelária, na rozdiel od cestovnej agentúry, musí byť podľa spomínaného zákona poistená voči úpadku. Ak sa už ľudia ocitnú na dovolenke v nepríjemnej situácii, musia kontaktovať príslušnú poisťovňu, ktorá cestovnú kanceláriu poistila. "Tá už zabezpečí prípadný návrat cestujúcich a aj ich nároky," uviedla Varinská. Myslí si, že spomínaný zákon je veľmi dobrý a ochraňuje spotrebiteľa vo veľkej miere.

Posledný prípad cestovnej agentúry Globe Travel z Nových Zámkov (nie je členom SACKA) označila Varinská za ojedinelý. "Na slovenskom trhu je veľké množstvo serióznych cestovných agentúr a osobné zlyhanie jednej osoby by nemalo poškodiť dobrú prácu všetkých tých slušných a pracovitých predajcov, ktorí vynakladajú vlastné finančné prostriedky a cestujú po infocestách, aby vedeli čo najlepšie obslúžiť svojho zákazníka," hovorí. "Bez cestovných agentúr by nemali klienti v rôznych kútoch Slovenska možnosť zakúpiť si dovolenku, lebo cestovné kancelárie nemajú vybudovanú takú sieť predajných miest, aby pokryli celé Slovensko," dodala pre agentúru SITA generálna sekretárka SACKA Jana Varinská.

Cestovná agentúra Globe Travel podľa medializovaných informácií neposlala cestovným kanceláriám peniaze, ktoré v nej klienti uhradili za dovolenky, pričom má ísť o sumu stotisíc eur. Asociácia minulý týždeň následne upozornila, že podnikanie cestovnej agentúry vykazuje znaky podvodného konania voči svojim obchodným partnerom pri predaji zájazdov koncovým spotrebiteľom. Zároveň odporučila všetkým dotknutým, aby sa obrátili na orgány činné v trestnom konaní.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk