Poisťovne dávajú na liečbu drogovo závislých stále viac peňazí

V minulom roku išlo o sumu vo výške takmer 29 mil. eur. Nárast výdavkov je však podľa hlavného odborníka MZ pre medicínu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu nedostatočný.


Zdravotné poisťovne dávajú na liečbu drogovo závislých poistencov stále viac peňazí. V minulom roku išlo o sumu vo výške takmer 29 mil. eur. Vyplýva to z údajov, ktoré agentúre SITA poskytli Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera aj Union. Ide o najvyššiu sumu od roku 2014. Nárast výdavkov je však podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva (MZ) pre medicínu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu nedostatočný.

Najviac prostriedkov dala na liečbu štátna poisťovňa. Náklady pri liečbe jej poistencov s drogovými závislosťami boli v roku 2018 vo výške 19 mil. eur, pričom v roku 2014 dosiahli vyše 15 mil. eur. Nárast nákladov zaznamenali aj súkromné poisťovne. Zdravotná poisťovňa Dôvera dala na liečbu poistencov s drogovými závislosťami vlani vyše 7,1 mil. eur, v roku 2014 to bolo vyše 5,8 mil. eur. V prípade poistencov Unionu išlo o nárast z takmer 2,2 mil. eur v roku 2014 na vlaňajšiu hodnotu takmer 2,7 mil. eur.

Trend nárastu finančných prostriedkov na liečbu drogových závislostí (vrátane alkoholizmu) za posledných päť rokov je podľa Okruhlicu v súlade s nominálnym nárastom výdavkov zdravotných poisťovní do celého zdravotníctva. “Je však nedostatočný, lebo východisková nominálna suma idúca do zdravotníctva v absolútnych číslach je veľmi nízka. Najmä práca zdravotníkov je podhodnotená vo vzťahu k dôležitosti ich práce a osobnej zodpovednosti za výsledok,” uviedol pre agentúru SITA Okruhlica.

Dôvodom nárastu je podľa neho podobne ako v celom zdravotníctve, tak i v oblasti diagnostiky a liečby drogových závislostí, potreba udržať aspoň existujúcu úroveň dostupnosti a kvality poskytovanej liečby. “Preto podstatné zvýšenie nákladov na liečbu ide na mzdy špecialistov, lekárov a zdravotných sestier. Napriek tomu sa na mnohých pracoviskách v psychiatrii a zvlášť v medicíne drogových závislostí dostatočný počet personálu len ťažko dá udržať, pretože práca je pre mnohých neatraktívna," konštatoval hlavný odborník MZ pre medicínu drogových závislostí.

Ako ďalej informoval, z pohľadu reálnej praxe, tam kde sa základná funkcia zdravotníckeho systému vykonáva, a to aj v prípade liečby a diagnostiky závislostí, je navýšenie nákladov od zdravotných poisťovní pri rovnakom počte výkonov nedostatočné. “Treba si uvedomiť, že tieto náklady vôbec nepokrývajú potrebné financie na investície, rekonštrukciu zariadení. Horko-ťažko sa dá z toho zabezpečiť len základná prevádzka," dodal.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk