Stratená batožina na letisku? Dodržiavajte týchto 10 zásad

Pri leteckej preprave sa podľa štatistík zatúlajú len 3-4 kusy batožiny na 1000 pasažierov. A navždy zmizne len 1 % z týchto stratených kufrov.


Pred prázdninami nezaškodí niekoľko rád, ako znížiť pravdepodobnosť, že budete patriť medzi nešťastníkov, ktorí po prílete zamieria k oddeleniu strát namiesto pláže. Samozrejme, všetko sa dá dokúpiť a najmä počas prázdnin to berieme naľahko, ale čas je na nezaplatenie.

Na svoju batožinu myslíte už pri balení


Pri kufroch radšej stavte na odolnosť ako na štýlovosť. Zvoľte čo najpevnejšie steny, pred check-inom ich prípadne ešte obaľte fóliou. Preferujte kolieska. Preneste ťažký kufor niekoľko metrov a prestanete sa čudovať, že ho niekto cudzí bezohľadne hodí alebo šmykne po podlahe. Nezabudnite na zámok. Ten odradí nečestný personál a zníži aj riziko samovoľného otvorenia pri nešetrnej manipulácii. Ochranou proti nezvratnému otvoreniu pracovníkmi bezpečnostnej služby je zámok so štandardom TSA (Transportation Security Administration). Kontrolóri totiž majú univerzálne kľúče od takýchto zámkov.

Krehké drobnosti si vezmite na palubu. Nalepiť označenie „fragile“ totiž nestačí. Pracovník letiska naloží a vyloží v priemere 340 kusov batožiny denne, čo je 125 000 ročne, nedivte sa, že nebude mať ohľady.

Cennosti a lieky vždy pri sebe


Všetky hodnotné veci (a lieky) si tiež ponechajte pri sebe: v USA v rokoch 2010 – 2014 nahlásili pasažieri v súvislosti s leteckou prepravou vyše 30 000 zmiznutých cenností v celkovej hodnote 2,5 milióna dolárov. Odstráňte letiskové visačky z kufru, ktoré už nie sú platné. Čím viac visačiek na držadle, tým vyššia pravdepodobnosť, že kufor pošlú inam. Zároveň skontrolujte, či z batožiny netrčia žiadne popruhy, lanká, ozdoby, talizmany a podobné veci.

Znížte riziko zámeny


Ak máte vizuálne ľahko zameniteľnú batožinu, označte si ju. Pre seba i na výstrahu ľuďom, ktorí by si ju nechtiac mohli zmýliť s tou svojou. Použite napríklad rolovací reflexný prvok, farebnú nálepku či výraznú stužku.
Po pristáti lietadla majte na pamäti, že vaša batožina sa kedykoľvek môže objaviť na pohyblivom páse. Ak keď ju nikto nechce ukradnúť, náhodná zámena sa však nedá vylúčiť. Preto obetujte pár minút a radšej si na ňu počkajte pri páse ako na káve.

Pri check-ine si skontrolujte cieľové letisko a ďalšie základné údaje na nálepke.

Buďte na letisku včas


Nenechávajte si check-in na poslednú chvíľu. Vy to možno stihnete, ale takýmto konaním zvyšujete šancu, že vaše kufre nie. Aj prestupy sú značným rizikom. Až polovicu zatúlanej batožiny generujú práve transferové lety, skúste sa im vyhnúť.

Vložte do príslušného vonkajšieho obalu aj dovnútra batožiny kartičku so svojimi kontaktnými údajmi.

Nikdy nezahadzujte batožinový lístok z check-inu, kým sa znova nedostanete k svojim veciam. Pre istotu si toto potvrdenie odfoťte, samotné kufre tiež.

10 hlavných preventívnych zásad

  • Na check-in príďte s časovou rezervou a vyhýbajte sa rýchlym prestupom
  • Skontrolujte si cieľovú destináciu na nálepke, ktorú si odfoťte, kufor tiež
  • Strhnite všetky staré transportné visačky
  • Preferujte kufre s kolieskami, zámkami (optimálne so štandardom TSA) a pevnými stenami
  • Nezdráhajte sa použiť ochranné fólie
  • Presvedčte sa, či netrčia veci, ktoré by sa mohli niekde zachytiť
  • Nezabúdajte na štítky s kontaktmi, informácie vložte aj do batožiny
  • Po prílete hneď zamierte k prepravnému pásu
  • Odlíšte si batožinu reflexným prvkom na držadle, nálepkou či stužkou
  • Cennosti, krehké predmety a lieky majte pri sebe na palube

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk