Dve tretiny Slovákov nepoznajú pojem biologická liečba

Štvrtina opýtaných vedela správne určiť, čo je biologická liečba, ak mali na výber viacero možností.


Každý tretí Slovák pozná pojem biologická liečba. Len približne štvrtina opýtaných vie správne určiť, čo je biologická liečba, ak mali na výber viacero možností. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra 2muse. Prieskum bol úvodnou fázou osvetového projektu o biologickej liečbe, ktorý podporila farmaceutická spoločnosť Novartis Slovakia. Jeho výsledky vo štvrtok na tlačovej besede predstavila Barbora Hrapková Šlosárová z agentúry 2muse.

"Biologická liečba je založenia na živých organizmoch alebo bunkách, ktoré sa upravujú pomocou biotechnológie," vysvetlila Hrapková Šlosárová. Väčšina respondentov podľa prieskumu však túto formu liečby vníma nesprávne, napríklad ako liečbu bylinkami, homeopatikami alebo ako lieky, ktoré nie sú chemicky upravené. Takmer dve tretiny z tých, ktorí už o biologickej liečbe počuli, ju vníma ako nový trend v liečbe ťažkých ohorení a tri štvrtiny súhlasia, že má menej nežiaducich účinkov ako klasická liečba.
"Biologická liečba prichádza ako pomoc pre pacientov pri ochoreniach alebo štádiách ochorení, ktoré sme doteraz nedokázali dostatočne zvládnuť pomocou klasickej liečby. Mnohé z týchto ochorení dokážeme práve pomocou biologickej liečby dostať pod kontrolu," uviedol primár na oddelení klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice v Martine Miloš Jeseňák. Pacient sa podľa neho potom môže rýchlo zaradiť do plnohodnotného života.

"Keď sme sa o biologickej liečbe rozprávali s lekármi, ktorí s ňou denne pracujú, uviedli, že okamžité zlepšenie zdravotného stavu vidia aj lekári, nielen pacienti. Pri niektorých diagnózach sa však, žiaľ, musí najskôr zdravotný stav pacienta zhoršiť, aby mu mohli liečbu nasadiť," pripomenula Lucia Hanušová z 2muse.

Agentúra uskutočnila prieskum aj medzi všeobecnými lekármi a špecialistami mimo centier biologickej liečby. Biologickú liečbu však pozná dobre len 20 % všeobecných lekárov a dvojnásobný počet špecialistov. Viac ako tri štvrtiny všeobecných lekárov priznávajú, že o liečbe počuli, ale veľa o nej nevedia. Podľa Jeseňáka je úlohou všeobecného lekára poslať pacienta za špecialistom, ktorý by mal vedieť, ako v prípade biologickej liečby ďalej pokračovať.

Do biologickej liečby patrí aj očkovanie alebo aplikácia inzulínu. Pri tvorbe biologického lieku sa používajú živé organizmy alebo bunky, ktoré sa získavajú oddelením z geneticky čiastočne upravených živých organizmov, obyčajne sú to rôzne bielkoviny s určitým osobitným účinkom. Biotechnologickým postupom sa upravia molekuly, ktoré potom získavajú špecifické vlastnosti a v organizme cielene pomáhajú v liečbe daného ochorenia. Biologická liečba tým, že ľudské telo je biologický organizmus, sa podľa odborníkov vie ľahšie priblížiť štruktúram na bunkovej úrovni.
Najpoužívanejšou formou takejto liečby sú v súčasnosti monoklonárne protilátky. Tie napodobňujú protilátky prirodzene produkované ľudským imunitným systémom. V niektorých prípadoch umožňujú imunitnému systému ľahšie identifikovať nepriateľské bunky a bojovať proti nim.

Farmaceutická Spoločnosť Novartis sa zameriava na inovatívne riešenia doposiaľ nevyriešených problémov medicíny a zabezpečenie dostupnosti liečby pre pacientov, ktorí ju potrebujú. Podporila osvetový projekt Biologická liečba pod lupou. Ten bude mať niekoľko fáz. Verejnosť má získať zrozumiteľné informácie z rôznych oblastí biologickej liečby prostredníctvom špecializovanej sekcie Biologická liečba na informačnej platforme www.slovenskypacient.sk.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk