Kupujete ojazdené auto? Toto si preverte!

V bazári či na internete si kúpite ojazdené auto v dobrom stave a za výhodnú cenu. Až neskôr zistíte, že to, čo sa javilo ako výhodná kúpa, až také výhodné nebolo. Na čo si dať pozor pri kúpe ojazdeného auta?


Stáčané kilometre, zamlčané poškodenia, neoriginálne náhradné diely, či dokonca odcudzené vozidlo. Aj s takýmito nepríjemnosťami sa stretli viacerí motoristi, ktorí si kupovali auto „na vlastnú päsť“.

RADY A TIPY PRI KÚPE OJAZDENÉHO AUTA


1. Zoberte si na obhliadku pri kúpe odborníka, napríklad niekoho zo servisu, ktorý presne vie, čo si treba všímať a poradí vám.

2. Urobte vizuálnu obhliadku kupovaného vozidla:
  • o všímajte si interiér vozidla, opotrebenie sedadla vodiča, prípadné zmeny okolo čalúnení dverí, stav hlavice riadiacej páky, opotrebovanie pedálov,
  • o všímajte si exteriér, opotrebenie svetiel, čelného skla, stav brzdových kotúčov, lak prednej kapoty a blatníkov, celkový vzhľad karosérie aj čistotu motorového priestoru,
  • o neoriginalita niektorých dielov je viditeľná aj voľným okom, všímajte si odlišnosti – nepriliehajú riadne ku karosérii, medzi dielmi sú rozdielne škáry, a podobne,
  • o ak boli niektoré lakované diely opravované či vymenené, to, že nejde o pôvodný diel zistí kontrola na mieste, resp. meranie vrstvenia laku špeciálnym hrúbkomerom.
3. Požiadajte o možnosť vizuálnej kontrolu podvozku, kontroly geometrie a autodiagnostiky vozidla.

4. Informujte sa o histórii vozidla, t.j. o bezškodovom priebehu vozidla a či bolo dovezené zo zahraničia alebo kupované na Slovensku - vozidlo kúpené na Slovensku má jasnejšiu a preveriteľnejšiu históriu
  • informujte sa u predávajúceho, či vozidlo malo poistnú udalosť, či bolo na ňu priznané poistné plnenie, a či bola vykonaná aj oprava – trvajte na zakomponovaní týchto skutočností do kúpnej zmluvy, aby ste od nej v prípade následných zistení iných, nepravdivých informácií mohli jednoduchšie odstúpiť.
5. Požiadajte o kontrolu originality (KO)
  • kontrolou originality sa zisťuje, či nebolo neoprávnene zasahované do konštrukcie vozidla alebo do dokladov a či nebolo vozidlo kradnuté. Kontrolu originality je možné vykonať prostredníctvom stránky www.ko.sk, kde má motorista na základe VIN čísla priamy prístup k výsledkom kontroly, vrátane informácií o exekučných blokáciách vozidiel.
6. Vyžiadajte si od majiteľa servisnú knižku vozidla
  • servisná knižka obsahuje informácie o opravách a počte najazdených kilometrov,
  • môže byť v elektronickej alebo fyzickej podobe,
  • úplnú servisnú históriu s dátumom vykonania opravy a stavom kilometrov je možné u väčšiny značiek preveriť v značkovom servise alebo u predajcu konkrétnej značky.
7. Vyžiadajte si od majiteľa, resp. predajcu všetky doklady od vozidla – veľký a malý technický preukaz, doklad o absolvovaní STK, doklad o absolvovaní emisnej kontroly (EK), prípadne aj doklad o absolvovaní kontroly originality.

KONTROLA KILOMETROV


Pri kúpe vozidla nezabudnite na kontrolu stavu kilometrov na tachometri (odometri). „Ak ojazdené vozidlo bolo dovezené zo zahraničia a zároveň má najazdených viac ako 6000 kilometrov, pri uzatváraní povinného zmluvného poistenia (PZP) treba automaticky predložiť certifikát z kontroly originality,“ hovorí Jaroslava Zemanová z odboru likvidácie poistných udalostí motorových vozidiel Allianz – SP.

REGISTER POISTNÝCH UDALOSTÍ


Od januára 2017 funguje register poistných udalostí, kde si môžu poisťovne overovať informácie o poistných udalostiach. Register obsahuje údaje o škodách i výške vyplateného poistného plnenia.

Register poistných udalostí pomáha poisťovniam overovať pravdivosť údajov a predchádzať tak k neoprávnenému vyplateniu poistného plnenia.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk