Letnú dovolenku banky radia financovať radšej z úspor ako cez úver

Je vhodné prispôsobiť typ úveru jeho účelu a aj dobe využívania veci, ktorú si klient kupuje.


Dovolenku je lepšie vyplatiť z vlastných úspor, než si na ňu brať úver. "Klientom odporúčame, aby si úvery brali na tovar resp. investíciu dlhodobej spotreby. Ak si totiž vezmú úver na dovolenku, zážitky z nej už budú dávno zabudnuté, avšak úver budú ešte stále splácať," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Podľa skúseností Slovenskej sporiteľne financujú Slováci dovolenky skôr z úspor.

Splátky úverov by nemali podľa hovorkyne Slovenskej sporiteľne Marty Cesnakovej presiahnuť tretinu ich príjmov. "Samozrejme, je vhodné prispôsobiť typ úveru jeho účelu a aj dobe využívania veci, ktorú si kupujem. Ak si niekto napríklad berie telefón na splátky, nemal by si kupovať nový, skôr než splatí ten starý. Obdobne to platí aj pri dovolenkách - ak si potrebujem na dovolenku požičať a chcem na ňu ísť aj o rok, mal by som byť schopný dovtedy svoj dlh splatiť," uviedla pre agentúru SITA Cesnaková.

Určitý druh úveru aktuálne čerpá viac ako 900 tisíc ľudí. "Je to alarmujúci počet ľudí, ktorí žijú na dlh kvôli spotrebnému tovaru aj dovolenkám. Zobrať si úver kvôli dovolenke je pritom veľká chyba a zbytočné riziko," povedal pre agentúru SITA finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Úvery by si ľudia mali brať podľa neho len na úplne nevyhnutné veci, ako je napríklad bývanie.

Pri všetkom, čo sa dá plánovať a riešiť pravidelným sporením aj po malých sumách, si netreba zbytočne podľa Búlika požičiavať. To je prípad dovolenky. Ideálne je hneď po návrate z dovolenky začať sporiť na tú ďalšiu. "Ak si človek sporí na dovolenku, môže výrazne ušetriť nielen na úrokoch, ale napríklad si dokáže objednať first-moment pobyt za lepšiu cenu," dodal Búlik.
 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk